Kamu işçisi zam alacak, memura Bakan Unakıtan da 'hayır' dedi

Haber Giriş : 10 Haziran 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet memurlarının hedefi aşan enflasyon farkı kadar zam isteğine, Bakan Babacan'dan sonra Maliye Bakanı Unakıtan da karşı çıktı. Kamu işçileri ise toplusözleşmeleri gereği enflasyon farkı alacaklar

Hükümetin 2006 yılı için ilan ettiği enflasyon hedefinin (yüzde 5) tutmayacağının anlaşılması ve nisan - mayıs aylarında yüksek çıkan enflasyon rakamlarından sonra, memur sendikalarından, 'enflasyon farkı kadar zam' telebi yükselmeye devam ediyor. Ancak, Devlet Bakanı Ali Babacan'dan sonra, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da bu isteğe soğuk bakıyor.

Unakıtan, "Efendim 'şuna zam verecek misiniz, buna zam verecek misiniz' soruyor. Ne zammı ya?.. Benim kaynağım varsa veririm, yoksa yok" dedi.

Kamu işçisinin ise toplusözleşmelere konulan hükümler nedeni ile enflasyon farkını alması söz konusu.
Türk - İş'in yaptığı kamu kesimi toplu iş sözleşmesine göre, enflasyonun yüzde 3'ü aşması durumunda aşan kısmın yüzde 80'i, ikinci altı ayda ise yüzde 3'ü aşan kısmın tamamı ücretlere yansıtılacak.

Buna göre, kamu işçilerine temmuz ayında yapılacak yüzde 3'lük zamma ek olarak ilk altı ayda enflasyon farkından kaynaklanan ek bir zam yapılacak.

Haziranda belli olacak

Ek zammın miktarı haziran ayı enflasyon rakamı açıklandıktan sonra ortaya çıkacak. Yılın ilk altı ayında enflasyonun yüzde 5'e çıkması durumunda kamu işçilerine, (aşan kısmın yüzde 80'i olarak) yüzde 1.6 oranında ek zam yapılması gerekecek.

Yılın geri kalan döneminde enflasyonda herhangi bir artış olmasa bile şimdiden kamu işçilerine, enflasyon farkından kaynaklanan yüzde 1.2 oranında artış yapılması gerekiyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber