200 bin kişinin kart bilgilerini çalmışlar

Haber Giriş : 10 Haziran 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sahte kredi kartlarıyla yaklaşık 100 milyon YTL'lik dolandırıcılık yapan Türkiye'nin en büyük çetesi İstanbul'da çökertildi. 19 kişilik şebekede, internet ortamında banka müşterilerine ait kart bilgilerini kopyaladıkları gerekçesiyle iki yıl önce yakalanan ?Profesör' lakaplı Ahmet Hamdi Güler ile Sadun Özkaya da bulunuyor. Şebeke üyelerinin bilgisayarlarında 200 bin kişinin kart bilgileri ele geçirildi. Polis, bu grubun Gima mağazalarındaki dolandırıcılık olayı ile ilgisinin olup olmadığını araştırıyor. Şebekenin yöntemleri ise dudak uçuklatacak nitelikte. Yerli ve yabancı banka müşterilerine ait hesap bilgileri internet üzerinden kopyalanıyor. Bu bilgiler sahte kartlara aktarılarak bankadan para çekiliyor. ATM'lere kamera koyarak şifreleri öğrenen dolandırıcılar, makinelerin kart okuma bölümünü de sahtesiyle değiştirmiş.

Şebekenin bugüne kadar ele geçirilen en önemli kart dolandırıcılığı organizasyonu olduğu bildirildi. Eylül 2004'te dolandırıcılık suçundan tutuklandıktan sonra çıkarıldıkları mahkemece kefaletle serbest bırakılan Ahmet Hamdi Güler ile Sadun Özkaya'nın yeniden internet ve ATM'lere yerleştirdikleri cihazlarla dolandırıcılık yaptıkları bilgisinin alınması üzerine polis harekete geçti. İstihbarat çalışmasında, daha önceki operasyon sonrası Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği'nden uzaklaştırılan şebeke lideri ?profesör' lakaplı Ahmet Hamdi Güler ile Bilgi Üniversitesi'nden uzaklaştırılan Sadun Özkaya'nın, ?paşa' lakaplı Ferhat Ç. ve ?komutan' lakaplı Zülfü Uzun Ç.'yi de şebekeye dahil ederek internet üzerinden yerli ve yabancı banka müşterilerine ait hesap bilgilerini kopyaladıkları belirlendi. Alınan kart bilgilerinin aktarıldığı sahte kartların piyasaya 500 ile bin dolardan sürüldüğü belirlendi. Zanlıların banka ATM'lerine kamera koyarak müşterilerin şifrelerini aldıkları, kart okuma bölümünü sahtesiyle değiştirerek kart bilgilerini kopyaladıkları da tespit edildi.

Bunun üzerine başlatılan operasyonda şebeke liderleri Güler ve Özkaya Üsküdar'da, şebekenin diğer üyeleri ise Küçükçekmece, Bakırköy, Şişli, Ümraniye, Kadıköy ve İzmir'de yakalandı. Zanlıların ev ve üzerlerinde yapılan aramalarda, silah ve bilgisayarlarla birlikte bin 600 sahte kredi kartı ile birlikte çok sayıda sahte nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ve pasaport, mühür ele geçirildi. Ele geçen bilgisayarlarda yapılan incelemede yurtiçi ve yurtdışındaki banka müşterilerine ait 200 bin adet kart bilgisine ulaşıldı. Dolandırıcılığın boyutunun Bankalararası Kart Merkezi'nin yapacağı araştırmanın ardından netlik kazanacağı bildirildi. Bir Emniyet yetkilisi, yakalanan kişilerin GİMA alışveriş merkezlerindeki dolandırıcılıkla bağlantılarının araştırıldığını belirterek, ?Şebeke bugüne kadar yakalanan en önemli kart dolandırıcılığı organizasyonu. Yaklaşık 100 milyon YTL'lik dolandırıcılık yaptıklarını tahmin ediyoruz.? dedi.

Dolandırıcılık için iş bölümü yapılmış

?Çip' adlı operasyonda şebekenin işleyiş şeması çıkarıldı. Şebeke lideri Ahmet Hamdi Güler'in kart bilgilerini internet ortamından aldığı ve hazırlanan kartlardan paraları çektiği, Sadun Özkaya'nın ise sahte kart basma işini üstlendiği ve piyasaya kart bilgisi sattığı belirlendi. Ferhat Ç.'nin yurtdışındaki dolandırıcılardan kart bilgisi temin ettiği, Zülfü Uzun Ç.'nin de ele geçirilen bilgilerle kartların basımıyla uğraştığı tespit edildi. Diğer şebeke üyelerinin de kartları piyasaya sürdüğü bildirildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber