Üç rektör ve MEB'den üç bürokratın yer alacağı komite Başkan Teziç ile üniversiteler arasındaki krizi çözecek

Haber Giriş : 28 Ocak 2004 09:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üç rektör ve MEB'den üç bürokratın yer alacağı komite Başkan Teziç ile üniversiteler arasındaki krizi çözecek

YükseköĞretİm Yasa Taslağı, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), YÖK ve MEB arasında yaşanan görüşmelerde yeni bir döneme giriliyor. YÖK Başkanlığı'na, Galatasaray Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in atanmasıyla beraber beklenen çözüm henüz gelmezken, üniversite rektörleri taslakta fikirleri alınmadığı ve taslağın tartışılmadan Başbakan'a sunulduğu gerekçesiyle YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç ile karşı karşıya geldi. Prof. Dr. Teziç ise, yeni YÖK tasağında başlangıç ile gelinen nokta arasındaki derin fark nedeniyle bir komite oluşturmayı düşünüyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Prof. Dr. Teziç, ?Üç rektör ve üç MEB bürokratının yer alacağı bir komite kuracağım. Sorunları tekrar masaya yatırarak çözüm arayacağız? dedi.

Başkansız komite

Teziç, rektörlerin taslak hazırlanırken dikkate alınmadıkları eleştrileri için, ?Herkes düşüncesini söylemeli. Şu an için tepki gösteriyorlar ama yakında doğru yolda olduğumuzu anlayacaklar? diye konuştu. Komiteyle ilgili bilgi veren Teziç, ?Bu komitenin başkanı olmayacak. Bu altı kişi topantılar yaparak gelinen nokta, öncelikler, sorunlar ve çözüm önerilerini masaya yatıracak. Çıkan sonuç da TBMM Milli Eğitim Komisyonu'na sunulacak? dedi. Teziç göreve geldiğinden bu yana her fırsatta dile getirdiği mesajını yineleyerek kavgasız ve gürültüsüz bir çözüm istediğine dikkat çekti.

Rektörlerle buluşacak

Yeni tasarı çalışmalarının YÖK ile MEB'in hazırladığı taslaklardan yürütüleceğine ilişkin uzlaşmaya sert tepki gösteren rektörlerin 29 Ocak'ta ODTÜ'de yapmayı planladıkları olağanüstü toplantıya Prof. Dr. Erdoğan Teziç de katılacak. Teziç, komite fikrini, UAK Başkanı Prof. Dr. Ayhan Alkış'ın başkanlığında bir araya gelecek 77 üniversite rektörüne de açıklayacak. Öte yandan rektörler de, Teziç'in Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı'na sunduğu taslağa alternatif olarak hazırladıkları taslağı da burada son kez gözden geçirdikten sonra Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e gönderecek.

Rektörler niye

tepki gösterdi?

REKTÖRLER, yeni Yükseköğretim Yasa Taslağı'nın hazırlık sürecinde YÖK Başkanlığı'na Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün ardından Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in atanmasıyla birlikte beraber devre dışı bırakıldıklarını düşünüyor. Rektörler, yeni yükseköğretim taslağını MEB ile ortak yürütme kararı alınmasını yadırgadıklarını belirtirken, ODTÖ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, YÖK Başkanı'nın metni değiştirerek, hükümete sunmasını eleştirdi. İTÜ Senatosu da yaptığı açıklamada kendi görüşlerini içermeyen taslağın üniversitelerin olamayacağını duyurarak, ?Taslak, Üniversitelerarası Kurul'da tartışılarak sonuçlandırılmadan Sayın Erdoğan Teziç'e ön bilgi olarak iletilmiş ancak bu taslak görüşülerek sonuçlandırılmadan YÖK Başkanı bir başka taslağı Başbakan'a sunmuştur. Kurul, üniversitelerin seçilmiş rektörleri ile senatoları tarafından seçilen üniversite temsilcilerinden oluşmaktadır. YÖK Genel Kurulu Üyeleri ve YÖK Başkanı ise atama yoluyla görevlendirilmektedirler? denildi.

Taslakta ne isteniyor?

REKTÖRLERİN hazırladığı taslakta, YÖK'ün yetkilerinin bir kısmı üniversite senatolarına devredilirken, ÜAK'nın yetkileri artırılıyordu. Bu değişiklikler Anayasa'ya aykırı olduğunu gerekçesiyle Teziç tarafından dikkate alınmazken, rektörlerin tepkisine yol açan değişikler şu noktada odaklanıyor: ?Öğretim üyelerinin tam gün çalışmasına ilişkin düzenleme yarım güne indirildi. YÖK Denetleme Kurulu üyelerinin sayısı 17'den 10'a düşürüldü. Üniversitede aynı bilim dalından arka arkaya 2 dönem değil, 3 dönem rektör seçilebilecek. Öğretim elemanlarının emeklilik yaşı 70'den 67'ye düşürüldü.?

Galatasaray'da reklam kampı

GALATASARAY Üniversitesi İletişim Kulubü'nce düzenlenen ?Galatasaray Üniversitesi Reklam Kampı? açıldı. Açılış dolayısıyla Beşiktaş'taki La Maison Restoran'da gerçekleştirilen kokteyle katılan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, burada Fransızca bir konuşma yaptı.

İletişim Kulübü öğrencilerinin gerçekleştirdiği çalışmayı çok başarılı bulduğunu belirten Prof. Dr. Teziç, ?İletişimin gücüne inanıyorum. Benim öğrencileri yetiştirdiğimden çok, öğrenciler beni yetiştirmiştir? dedi.

Açılışa katılan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Jean Christophe Peaucelle ise Galatasaray camiasının kendisi için her zaman bir aile olduğunu söyledi. Peaucelle, ?Fransa-Türkiye ilişkilerinin iyi olmasında Galatasaray camiasının payı büyüktür? dedi.

Kokteyle, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, Fransa'nın İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Marc Chikhaoui, üniversite öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Reklam Kampı'nda 3 gün süreyle reklam ve iletişim dünyasının önemli isimleri çeşitli seminer ve sohbet toplantılarına katılacak bildirildi.


H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber