Fazla ödenen nemaya formül arayışı sürüyor

Haber Giriş : 10 Haziran 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazine Müsteşarlığı ve Ziraat Bankası, AKŞAM Gazetesi'nin gündeme getirdiği, 'fazladan nema ödemeleri' ile ilgili çalışmaları tamamladı. Bu çerçevede, hak sahiplerine ödenen nemalar, 'ödenmesi gereken' tutarlarla tek tek karşılaştırıldı. Bunun sonucunda, ağırlıklı olarak, son yıllarda emekli olan vatandaşlara, fazladan nema ödemesi yapıldığı tespit edildi. Fazladan ödenen nema tutarının, 20.5 milyon YTL (20.5 trilyon lira) olduğu saptandı. Fazladan ödeme, 2003-2006 yılları arasında emekli olan vatandaşlara yapılan ödemelerde enflasyon farkının yanlış hesaplanmasından kaynaklandı. Bu dönemde emekli olanlara enflasyon farkı ödenmemesi gerekirken, bu ödeme yapıldı.

NASIL TAHSİL EDİLECEK?

Hazine Müsteşarlığı ve Ziraat Bankası, fazladan ödenen 20.5 milyon YTL'lik nemayı tahsil etmek için formül arıyor. Konuyla ilgili olarak TBMM'ye sunulan Kamu Borç Finansman Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısına, bir madde konuldu. Bu maddeye göre, fazladan ödenen 20.5 milyon YTL, emeklilerden 12 taksit halinde tahsil edilecek. Eğer yasa aynen yürürlüğe girerse, emekli maaşlarından 50-75 YTL arasında kesinti yapılacak.

Hazine ve Ziraat Bankası, bu nemaların geri alınmasına sıcak bakmıyor. Fazla nemaların, görev zararı sayılması ya da işletme riski olarak kabul edilmesi formülleri gündemde. Ziraat Bankası, fazladan nema ödemelerinin tahsili konusunda karar vermek için nema ödemelerinin tamamlanmasını bekliyor. Bugüne kadar nemalarını çeşitli nedenlerden dolayı alamayanların parası bankaya kalacak. Fazladan ödenen nemaların buradan tahsil edilmesi planlanıyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber