Yeni yargı paketi, TBMM Genel Kurulu'nda

TBMM Genel Kurulu'nda TCK ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2014 21:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni yargı paketi, TBMM Genel Kurulu'nda

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, cinsel saldırının bir kadına değil, bütün kadınlara yapılan bir saldırı olduğunu ifade ederek, "Kadının kamusal alanda, iş hayatında yer almasını önleyen bir cinsel davranıştır. Bunun önlenmesinde kamu yararı vardır" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda TCK ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor.

Verdiği önerge üzerinde söz alan Türmen, cinsel şiddetin giderek arttığını, bununla, cezaları artırarak değil koruyucu önlemlerle mücadele edilebileceğini söyledi.

Cinsel saldırının bir kadına değil, bütün kadınlara yapılmış saldırı olduğunu ifade eden Türmen, "Kadının kamusal alanda, iş hayatında yer almasını önleyen bir cinsel davranıştır. Bunun önlenmesinde kamu yararı vardır. Bu kişisel suç, saldırı olarak kabul edilemez. Bu nedenle şikayete bağlı olması yanlıştır" diye konuştu.

Tasarıda sarkıntılık unsurunun da yer aldığına işaret eden Türmen, sarkıntılığın, cinsel saldırı suçlarının indirimine yol açacağını, sarkıntılık halinde verilen cezaların daha hafif olduğunu söyledi. Türmen, neyin cinsel taciz, neyin sarkıntılık olduğu konusunda hiçbir çizginin bulunmadığını ifade etti.

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, kendisini doğrudan kurtaracak bir yasa maddesi önerdiğini, tasarıda Bozdağ'ı kurtaracak bir madde bulunduğunu savundu. Batum, "Paket bunun için, amaç bu, hedef bu. Yapılan bir soruşturma sırasında gerçeğin ortaya çıkmasını engellemek amacıyla yargı görevi yapanı etkileyeceksiniz. Yargı görevi yapanı soruşturma sırasında etkileyebileceksiniz, telefon edebileceksiniz. Soruşturma sırasında bunların yapılmasını yasak olmaktan çıkarmış" dedi.

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, bu cezaların caydırıcı olmayacağını ifade etti.

Demirel, herkesin, bu tasarının çocukların cinsel istismarı, tacizi, tecavüzüyle ilgili olduğunu düşündüğünü dile getirerek, "Oysa bu tasarı, uyuşturucuyla mücadeleden Yargıtay'daki düzenlemelere, borçlar hukukundan harçlarla ilgili konulara, bölge idare mahkemelerinin yapıları, teşkilat düzenlemelerine varana kadar ne ararsanız bulunan, aynı deprem çadırı gibi, herkesin koşuştuğu her tür şeyin bulunduğu bir torba kanun. 104 maddelik bu tasarıda 5 madde çocukların cinsel istismarıyla ilgili ve siz bu maddeleri bile bile sanki kanun yalnızca çocuklarla ilgili çıkıyormuş gibi reklam yaptınız" diye konuştu.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, kadınların maruz kaldığı taciz ve tecavüz vakalarına yönelik ceza artırımının önemli olduğunu kaydetti. Dora, suçların önlenmesinde ceza vermenin, başvurulacak araçlardan sadece biri olduğunu, cezaların ağırlaştırılmasının suçların azalmasında asla yeterli olmadığını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber