20 bin memurun hevesi kursağında kaldı

Haber Giriş : 12 Haziran 2006 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen hafta 20 bin 543 memurun sicil affının çıkacağı umudu, iki yıldır olduğu gibi yine boşa çıktı. Memur sendikalarının iki yıl önce hükümetle anlaştığı bu düzenlemenin bu hafta yasalaşmasına da olasılık verilmiyor.

Memurların umutla beklediği tasarıya göre son af yasasından sonraki döneme kapsayacak şekilde 23.4.1999 ila 14.2.2005 tarihine kadar işlenmiş fiillerden dolayı verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile affedilmiş sayılacak.

Hükümetin 2004 sonuna kadar çıkartmayı öngördüğü bu düzenleme ancak 2005 baharında tasarı haline gtirilip Meclis'e sunulmuş, Adalet Komisyonunda kabul edilmesinin ardından bir yıl önce Genel Kurul gündemine girebilmişti. Geçen yasama yılında TBMM'nin tatile gireceği gün memurlar yine heyecanlanmış, ancak hükümet sıralarının boş kalması üzerine tasarı görüşülememişti. 1 Mart'ta da gündeme gelmesi planlanmasına karşın tasarı son anda geri çekilmişti.

Son olarak 6-8 Haziran'da görüşüleceği belirtilen tasarı bu kez yurt dışında yüksek lisans ve doktorasını süresinde tamamlayamayanların borçlarını silen tasarının çetrefilli görüşmeleri nedeniyle ele alınamadı. 8 Haziran'da ise Genel Kurul saat 19.00'da çalışmasına son verdiği için memurlar yine kaygıya kapılırken, tasarının bu haftaki çalışma takvimi içerisine giremediği de anlaşıldı.

Memur sendikalarının imza kampanyaları düzenlemesine yol açan tasarı kapsamına giren 20 bin 543 memurun büyük bölümünün sendikal eylemler nedeniyle aldıkları cezalardan mağdur olduğu belirtiliyor. Hükümet, af bekleyen memurlar arasında türban eylemi nedeniyle ceza almış olanların sayısının düşük olduğunu belirtiyor. Tasarı yasalaştığında; uyarı cezası alan 9 bin 361, kınama cezası alan 5 bin 682, aylıktan kesme cezası alan

3 bin 123, kadame ilerleme durdurma cezası alan bin 551,

"diğer" nedenlerle ceza alan bin 187 ve devlet memurluğundan çıkarma cezası alan 639 memur yararlanacak.

Disiplin cezalarını bütün sodnuçlarıyla kaldırmayı öngören tasarıda askeri personelindışında; "devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar veya istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçları" da kapsam dışı tutuldu.

FERHAT SBARIKAYA FAKTÖRÜ SÜRECİ UZATACAK MI?

Bu arada AKP milletvekillerinin, meslekten ihraç edilen Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı da kapsama alacak formül arayışına girmesine CHP'nin karşı çıkması üzerine konunun sürümcemede kalabileceği belirtiliyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber