'Çalışanlar ve emekliler reel gelir kaybına uğrayacak'

Haber Giriş : 12 Haziran 2006 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi (GÜ) İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Konukman, enflasyondaki artış nedeniyle "çalışanların ve emeklilerin reel gelir kaybına uğrayacağını", başta çok az ücrete kayıtdışı çalışanlar ve asgari ücretliler olmak üzere, düşük gelir grubundaki kesimlerin harcamalarının iyice daralacağını söyledi.

Doç. Dr. Konukman, bu yıl işçi, memur ve emeklilere zam yapılırken yüzde 5'lik enflasyon hedefinin dikkate alındığına işaret ederek, beş aylık enflasyonun yüzde 4.53 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Memur ve memur emeklilerine bu yılın Ocak ve Temmuz ayları için yüzde 2.5'er, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 3'er zam yapıldığını, herhangi bir ek ödeme almayan memurlara Ocaktan itibaren 40 YTL, Temmuzdan itibaren ise yine 40 YTL ek ödeme verileceğini hatırlatan Doç. Dr. Konukman, geçen yıl 16 yaşından büyükler için uygulanan 350 YTL 15 YKr tutarındaki net asgari ücretin de 1 Ocak 2006'dan itibaren 380 YTL 46 YKr'ye yükseltildiğine işaret etti. Doç. Dr. Konukman, bu yıl geçerli olacak toplu iş sözleşmelerinde sendikalı işçilerin ücretlerine de büyük oranda "enflasyon hedefi dikkate alınarak" zam yapıldığını belirtti.

Konukman, yılın 5 ayında gerçekleşen enflasyon nedeniyle, ilk 6 ay için yapılan zamların tamamı, ikinci 6 ay için verilen zamların ise yaklaşık yarısının eridiğini kaydetti.

Yetkililerin tüm açıklamalarına rağmen, yıl sonu için hedeflenen yüzde 5'lik enflasyonun tutmasının zor olduğunu savunan Doç. Dr.

Konukman, enflasyonun, yüzde 7 ile 10 arasında gerçekleşeceğini öne sürdü. Doç. Dr. Konukman, bu durumda çalışan ve emeklilerin reel gelir kaybına uğramasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

EN FAZLA "KEMER SIKACAK" KESİMLER

Doç. Dr. Aziz Konukman'a göre enflasyon ve faiz oranlarındaki artış nedeniyle özellikle ev kiraları yükselecek. Kira giderinin, başta çok düşük ücrete kayıtdışı çalışanlar ve asgari ücretliler olmak üzere düşük gelir grubundaki kesimlerin harcamaları içinde büyük yer tuttuğunu ifade eden Doç. Dr. Konukman, "Enflasyondaki artış nedeniyle özellikle bu kesimler, yani nüfusun en düşük gelire sahip olan yüzde 20'lik kısmı harcamalarını iyice daraltacak" değerlendirmesinde bulundu.

IMF yetkililerinin geçen günlerde Türkiye'de yaptığı çalışmaların ardından, harcamalarda kesinti istediğine işaret eden Doç. Dr.

Konukman, "Bu nedenle, hükümetin çalışan ve emeklilere iyileştirme yapması zor" dedi.

Doç. Dr. Konukman, hükümetin ve işverenlerin tüm bu gelişmeler ışığında çalışanlar ile emeklilerin gelirlerini artıracak düzenlemeler yapması gerektiğini ifade ederek, "Hedefler revize edilmeli ve ortaya çıkacak maliyet çalışanlara, emeklilere ve köylülere çıkarılmamalıdır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber