Emekli hakimlere görev yasağı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2006 21:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emeklilik ve istifa gibi sebeplerle görevlerinden ayrılan adli, idari ve askeri yargı hakim ve savcıları ile Anayasa Mahkemesi raportörleri, son hizmet gördükleri mahkeme veya dairede 3 yıl süre ile avukatlık yapamayacak.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın başkanlığında toplanan TBMM Adalet Komisyonu, temel ceza mevzuatına uyum amacıyla 170 kanunda değişiklik öngören yasa tasarısı üzerindeki çalışmalarına devam etti.

Tasarının bugün kabul edilen bölümüne göre, sahte veteriner hekimlere verilen hapis cezaları artırıldı. Veteriner hekimlik mesleğini yapmaya haiz olmayıp hayvan tedavi edenlere, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenlere 2 yıldan 7 yıla kadar, kasten orman yakanlara ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis; devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde orman yakan kişilere de müebbet hapis cezası uygulanacak.

Haziran ayı başından Ekim ayı sonuna kadar olan yangın mevsimi süresi, Mayıs ayından Kasım ayı sonuna kadar uzatılarak, bu sürede işlenen suçlarda ceza, 2 katı verilecek.

Orman idaresince, yangın söndürmeye giden görevlilere özel kıyafet giyecek.

Fidan ekim sahasını bozan kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Orman alanına izinsiz hayvan sokanlara verilen idari para cezaları artırıldı.

Yanlış adres bildirenler hakkında, 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası uygulanacak.

Futbol karşılaşmalarında müşterek bahis düzenleyen, bunlara ait biletleri bilerek satan ve dağıtanlara, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

AFET BÖLGELERİNDE DAĞITILAN EŞYALAR

Afet bölgelerinde felakete uğrayanlara bedelli veya bedelsiz olarak verilen inşaat malzemesi, alet, makine ve diğer malları satan veya devredenler, 100 günden az olmamak üzere adli para cezasına çarptırılacak.

Köylerin su kullanım düzenini bozanlara, 100 YTL'den 1000 YTL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Hakim ve savcıların görevden ayrıldıktan sonra, avukatlık yapabilmeleri için tasarıda 1 yıl olarak öngörülen süre, 3 yıla çıkarıldı. Buna göre, emeklilik ve istifa gibi sebeplerle görevlerinden ayrılan adli, idari ve askeri yargı hakim ve savcıları ile Anayasa Mahkemesi raportörleri, özellikle son hizmet gördükleri mahkeme veya dairede, bu görevlerinden ayrılma tarihinden itibaren 3 yıl süre ile avukatlık yapamayacak.

Baro başkanları, üst üste 2 dönemden fazla seçilemeyecek.

BARO PARALARINA SAYIŞTAY DENETİMİ

Maliye Bakanlığı tarafından adli yardım hizmetlerinde kullanılması için (zorunlu müdafilik ücreti) Türkiye Barolar Birliği (TBB) hesabına aktarılan paraların, belgelendirilmesi ve denetlenmesine ilişkin esas ve usuller, TBB'nin görüşü alınmak suretiyle, Adalet ve Maliye bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Bu paraların, amaç ve yönetmelikteki usul ve esaslara uygun kullanılıp kullanılmadığının denetimini Sayıştay yapacak.

Komisyon, çalışmalarına yarın devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber