MYO mezunları neden 4/B'li öğretmen olamıyor?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Haziran 2006 09:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir sendikanın 20.000 kişi adına hükümeti dava etmesinin ardından herkesinde bildiği gibi Danıştay 4/C'nin yürütmesini durdurmuş ve 4/C bendinde eğitimci istihdamının önünü kesmiştir. Aynı gün itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile mevcut 4/C eğitim personeline yeni bir statü getirilerek dava konusu olan "Eğitimde Süreklilik" ihlal yanlışlığının önleneceği kamuoyuna beyan edilmiştir. Tüm bunların ardından mevcut 4/C'li eğitim personelini görevlerine bağlayan tek nokta gelecek olan yeni statüdür.

Bundan sonra bakanlık bununla ilgili yasa tasarısı hazırlayıp meclis alt komisyonuna sunmasıyla birlikte yeni statünün oluşum süreci başlamıştır. Bu tarih itibariyle gerek bakanlık ve gerekse Personel Daire Başkanlığı'ndan yapılan tüm açıklamalarda "Mevcut 4/C Eğitim Personelinin" 4/B statüsüne geçirilmesi ibaresi kullanılarak katiyen bir ayrım yapılacağı veya eleminasyon olasılığı belirtilmemiştir. Daha sonraki tarihlerde de açıklama hep bu yönde olmuştur. Hiç bir bakanlık yetkilisi mevcut 4/C'de çalışan önlisans mezunu öğreticinin hariç tutulacağına ait tek bir kelime dahi kullanmamıştır.

Bu esnada 4/C statüsünde çalışan Bilgisayar Öğreticileri yıl ortasında aniden 1 saatte indirilen ders saatleriyle 9-10 saat gibi dersle baş başa kalmış ancak yeni statüye geçecekleri için sabretmişlerdir. Ayrıca 4/C statüsünde çalışan önlisans öreticiler bakanlığın bu umut verici ve kati açıklamalarıyla psikolojik olarak yıl sonundaki gireceği KPSS'ye hazırlanamamışlardır.

Bugün gelinen nokta kararnamenin, Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girmesidir. Ancak gelinen noktada varılan durum şudur ki 119. madde "Kimler Öğretmen Olabilir" maddesi bahane gösterilerek bu 4/C statüsündeki eğitimciler bu haklardan mahrum edilmişlerdir.

Oysaki aynı maddeye uyum sağlamayan "40 Kredilik Almancacılar", T.D. Edebiyatı öğretmenliği yapan Türkçeciler ve hatta Pedagoji eğitimi almayan Fen Edebiyat Fakültesi öğreticileri de mevcuttur. 4/B istihdam maddelerinde hiç bir suretle önlisanslı 4/B'de istihdam edilemez maddesi yer almamakla birlikte bugün bakanlıkların pek çok kurumlarında lise mezunları bile 4/B'de istihdam edilmiştir.

Ayrıca burada yeni bir istihdam olayı değil, daha önce istihdam edilmiş bir kitlenin statü nakil olayı mevcut bulunmakla birlikte, asıl mevzu kriter belirleme de değildir. Varılan sonuç ise bakanlığın bizleri dokuz ay öncesinde kendi atamasıyla öğretmen yerine koyarak çalıştırıp şimdi ise bizlere ikinci sınıf insan muamelesi yaparak öğretmen olamayacağımızı söylemesidir. Oysaki 119. madde biz istihdam edilirken de vardı ve o zamandan bu zaman değişen bir şey yoktur.

Haber metnini yazan: cimax-1

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber