Ek ders bilmecesi: MEB 'asparagas' derken sendikalar 'kesinlikle doğru' diyor

Haber Giriş : 13 Haziran 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tercüman'ın, öğretmenin haftalık ders saatini artıran haberi için Bakan Çelik 'asparagas' açıklaması yaptırdı.

Öğretmen sendikalarının temsilcilerinden ise, 'Ne asparagası. Kesinlikle doğru' cevabı geldi

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) öğretmenlerin maaş karşılığı girdikleri ders saatini 15 'ten 21'e yükselterek ek ders ücreti alınmasının önünü kesmeyi planlaması, eğitim camiasında öfkeye neden oldu. MEB bir açıklama yaparak Tercüman'ın haberinin 'asparagas' olduğunu öne sürerken, eğitim sendikalarının başkanları, 'Ne asparagası. Sonuna kadar doğru bir haber' açıklaması yaptı.

Sokağa döküldüler

Nisan ayından bu yana ek ders ücretlerinin artmasıyla sevinen öğretmenleri, ayda 120 YTL gelirden mahrum edecek uygulamanın Ocak ayının sonlarında gündeme geldiği bildirildi. Bir duyum olarak başlayan uygulamayı öğrenen eğitim sendikaları tepki vermekte gecikmediler. On binlerce öğretmeni temsil eden Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen ve Eğitim Sen, sokağa çıkarak MEB'i protesto ettiler. Ankara Güven Park'ta toplanan binlerce öğretmen kararın geri alınması için gösteri yaptı.

Sendikalar doğruladı

MEB ise Tercüman'da yayınlanan haber üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

'Söz konusu haberde özetle 'ek ders ücretini 1.5 YTL artıran MEB'in, maaş karşılığı öğretmenlerin girdiği haftalık 15 saatlik ders sayısını 21'e çıkaracağı' iddia edilmektedir. Öncelikle gazetenin manşetinden verilen haber, tümüyle asparagas, baştan aşağı hayal mahsulü ve yalandır. Bunun yanında eğitim alanında faaliyet gösteren üç sendika başkanının da hayal mahsulü bir habere yorum yapması düşündürücüdür. Milli Eğitim Bakanlığı, en son 1997 yılında zam yapılan ek ders ücretlerini 3.5 YTL'den 5 YTL'ye çıkarmak suretiyle öğretmenlerin ekonomik durumlarının düzeltilmesi yolunda önemli bir adım atmıştır. Zaten daha önce de Bakanlığımız, öğretmenlerin ekonomik ve sosyal durumlarının düzeltilmesi amacıyla 'Öğretmene Ev Kampanyası', 'Öğretmene Dizüstü Bilgisayar Kampanyası' 'Öğretmenliğin Kademelendirilmesi' başta olmak üzere birçok projeyi hayata geçirmiştir. Ülkenin ekonomik durumuna bağlı olarak bu yöndeki çalışmalar da devam edecektir. Durum böyle iken daha önce öğretmenlere verilen ek ders ücretlerine zam yapılmasına karşılık maaşla girilen ders saatinin artırılacağını söylemek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın temel felsefesine uymamaktadır.'

Haber tam zamanında çıktı

Eğitim sendikalarının başkanları ise MEB'in Tercüman'ın haberini yalanlamasına tepki gösterdi. Eğitim Bir Sen Başkan, Ahmet Gündoğdu, 'Ne asparagası? Sonuna kadar doğru bir haber. 6 ay önce de benzer taslak hazırlanıyordu. Sokağa çıktık. Günlerce protesto ettik. Sonunda vazgeçtiler' derken, Türk Eğitim Sen Başkan, Şuayip Özcan ise, 'Kesinlikle tam zamanında yayınlanan bir haber. Sayın Bakan aynı tartışmaların daha önce de yapıldığını unuttu.Tercüman'ın haberi ile en azından bir daha bu uygulamanın gündeme gelmesi engellenecek. Tercüman öğretmenlerin sesi oldu' diye konuştu.

Öğretmenler de kızgın

Tercüman'ın haberine, öğretmenlerden de tepki geldi. Yasa gereği basına demeç vermeleri yasak olan öğretmenlerden A.T. bir imam hatip lisesinde görev yaptığını belirterek, yeni norm kadrolarla birlikte, kendisiyle beraber 3 öğretmenin maaş karşılığı ders saatinin 21'e yükseldiğinden yakındı. G. Ş. adlı öğretmen 'Ben bu haberin asparagas olduğuna inanmıyorum. Bunun da kokusu çok yakında çıkar' derken, S. Ş. adlı öğretmen ise haberin tamamen gerçeği yansıttığını söyledi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber