Maaşlarını alamayan Somalı işçilerden eylem

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından üç ocağı da kapalı olan şirketin yaklaşık 6 bin çalışanı, eylem kararı aldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 17 Haziran 2014 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maaşlarını alamayan Somalı işçilerden eylem

Sabah 11.00'de hükümet konağı önüne gelen grup, ölen arkadaşları için saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okudu. Grup adına basın açıklamasını yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Ege Bölgesi 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Bülbül, "Soma'ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şehit yakınlarının ve madencilerin mağdur olmayacağını söyledi. Bakanlar da kimsenin mağdur olmayacağını söyledi. Maalesef, sağ kalan madenci arkadaşlarımız açlıktan ölmek üzere. Şimdi soruyoruz maaşlarımız nerede? Yetkililer nerede? Biz sadaka istemiyoruz, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz en kısa sürede işyerlerimizde güvenli şartlarda çalışmak istiyoruz. Şimdi soruyoruz madenler kapalı olduğu sürede tam maaş ödenecek diyenler nerede? Çalışmadıkları süreçte işsizlik fonundan net maaşları ödenecek diyenler nerede? İşçi burada, devlet nerede? 301 şehit madenci yakınının ivedilikle işe alınmasını talep ediyoruz" diyerek tepkilerini dile getirdi.

İŞÇİLER YOLU ULAŞIMA KAPADI

Yaklaşık 30 dakika hükümet konağı önünde oturma eylemi yapan işçiler, "İşçiyiz haklıyız, söke söke alırız", "Esnaf uyuma, madencine sahip çık" ve "Maşlarımızın yatmasını istiyoruz" sloganları eşliğinde Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) önüne yürüdü. Grup, ELİ Müdürü Hakkı Duran'ı dışarı çağırdı. Olumsuz yanıt veren Duran ile grup arasından seçilen üç işçi işletme içinde görüştü. Görüşmeden tatmin olmayan işçiler, bir süre slogan attıktan sonra bu sefer Beşyol Mevkii Madenci Heykeli'nin önüne hareket etti. Heykel önüne gelen grup İzmir- Bergama Karayolu'nu trafiğe kapadı. Yaklaşık 1,5 saattir buradaki bekleyişini sürdüren işçileri ikna etmek için Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, yanlarına geldi.

İşçilerin maaşlarının yatmadığını söylemesi üzerine Atçı, yetkililerle görüşeceği sözünü verdi. İşçiler yolu açmazken, polisin grubu uzaktan takip ettiği görüldü. Ulaşıma kapanan yolda araç kuyruğu oluşmaması için de polis trafiği başka bir güzargahtan vermeye başladı.

BODROLAR HAZIR MAAŞLAR CUMA GÜNÜ YATACAK

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağının işletmecisi olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin yetkililerinden maaşla ilgili açıklama geldi. Gün boyu süren protestolardan sonra şirket yetkilisi yaptığı açıklamada, işçilerin bodrolarının hazır olduğunu, cuma günü de maaşların şirkette çalışan yaklaşık 6 bin işçinin hesabına yatırılacağını söyledi. Aynı yetkili madendeki işçilerin ödemelerinin 30 günlük tam mesai üzerinden yapılacağını, işçilerin çalışmadığı günler içinde ücretli izinli olarak gösterildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber