Beş yıllık planda eğitime aslan payı

Haber Giriş : 13 Haziran 2006 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan '2007-2011 dönemi Strateji Planı'nda en büyük pay yüzde 40 ile eğitime ayrıldı. Eğitimi yüzde 20 ile sağlık takip ediyor.

İstanbul'da önümüzdeki 5 yıl içinde eğitim, sağlık, spor, kültür ve turizm alanlarına ayrılacak bütçeler ve yapılacak yatırım faaliyetleri için bir strateji planı hazırlandı. İstanbul İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan '2007-2011 dönemi Stratejik Planı'na göre, İstanbul Valiliği bütçesinden en büyük pay yüzde 40 ile eğitime verilirken, sağlığa yüzde 20, sosyal hizmetlere yüzde 10, gençlik ve spora yüzde 8, kültür ve turizme yüzde 7 pay ayırıldı. Geriye kalan yüzde 13'lük payın ise, çevre ve orman, sanayi ve ticaret sivil savunma, acil durum planlaması ve genel idari hizmetlere ayrılması kararlaştırıldı.

450 OKUL YAPILACAK
Planda, İstanbul'da her yıl 2 bin dersliğe ihtiyaç olduğu göz önüne alınarak bütçenin yüzde 40'ı eğitime ayrıldı. Bu bütçeyle İstanbul'da 5 yıl içinde, 370 ilköğretim okulu, 40 lise ve okul öncesi eğitim için 40 okul yapılacak. Resmi özel eğitim kurumları sayısını 5 kat arttırmak için bin derslik yapılması planlanırken, öğrencilerin spor yapmaları için ise 50 spor salonu yapılması hedefleniyor. Okulları depreme dayanıklı hale getirimek için bin 100 binanın depremsellik analizi yapılacak ve projeleri hazırlanacak. 533 okul arasasının kamulaştırılması için çalışmalar yapılacak.

YATAK BAŞINA 200 HASTA
Eğitimden sonra en büyük payın ayrıldığı sağlık alanında ise önümüzdeki 5 yıl jçjnde 350 yeni sağlık ocağı yapılması, hastanelerde yatak başına düşen hasta sayısının da 400'den 200'e düşürülmesi hedefleniyor. Ayrıca plana göre, İstanbul'un hem Asya hem de Avrupa yakasına 100 bin ünite kan kapasiteli bölgesel kan merkezleri kurulacak.

50 GENÇLİK EVİ

İstanbul'da 5 yıllık süreçte koruma altında 0-6 yaşında 4 bin çocuk olması bekleniyor. Korunmaya muhtaç çocuklar için yeni gurup evleri açılacak. Yuvalara desteği arttırmak için 200 bin tane tanıtım broşürü bastırılacak. İstanbul'da yuvadan ayrılan gençler için 50 tane gençlik evi hazırlanacak. Sokakta yaşayan çocuklar için her iki yakada, gece barınakları yapılacak. İstanbul ilçelerinde yetiştirilen ürün karneleri hazırlanacak. Kuş gribi ve bulaşıcı hastalıklara önlem almak için yurt dışından gelen ve Türkiye'den çıkan araçları dezenfekte etmek için, 16 ilçeye dezenfeksiyon üniteleri kurulacak. Ambarlı Gümrüğü'ne 9, Tuzla Gümrüğü'ne ise 1 tane dezenfekte istasyonu kurulacak.

KİLYOS'A TATİL MERKEZİ

Bütçeden yüzde 1 oranında payın ayrıldığı çevre ile ilgili olarak tehlikeli atık ve atık yağ analiz laboratuarı kurulacak. Kilyos'a deniz kum ve rekrasyon tatil merkezi yapılacak. Kumburgaz ve Silivri'de yat limanları kurulacak. İstanbul Valisi Muammer Güler, "Bundan sonra kamu kurumları yerelde de orta ve uzun dönemli planlamalar yapacak ve bu planları belirli periyotlarla gözden geçirerek yenileme ve iyileştirmelerle sürdürecektir. Bu uygulama Türkiye ve İstanbul için yeni mücadele alanları ve yeni fırsatlar doğuracaktır" dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber