Devlet vergiyi çocukların yardımıyla toplayacak...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2006 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya Vergi Dairesi Başkanlığı, alışveriş karşılığında fiş ve fatura alma alışkanlığının kazandırılması ve çocukların ailelerini uyarmasını sağlamak amacıyla, 120 bin ilköğretim okulu öğrencisine çizgi film kahramanlarıyla süslenmiş ''vergi'' konulu mektup gönderdi.

Konya Vergi Dairesi Başkanı Harun Kaynak, yapılan uyarılar, öneriler ve açıklamalara karşın Türkiye'de alışveriş karşılığında fiş ve fatura alınması ilgili ciddi sorun yaşandığını söyledi.

Vatandaşların aldığı ürün karşılığında unutkanlık ya da önem vermeme gibi bazı nedenlerle fiş istemediğini, birçok esnafın da kendiliğinden belge vermediğini vurgulayan Kaynak, Konya Vergi Dairesi olarak daha fazla fiş ve fatura alınması için Türkiye'de ilk olacak bir çalışma başlattıklarını bildirdi.

Konya kent merkezinde eğitim-öğretim gören 120 bin ilköğretim okulu öğrencisine 'vergi' konulu mektup göndermeye karar verdiklerini ifade eden Kaynak, şunları kaydetti:

''Biz hedef kitle olarak çocukları belirledik. Öncelikle yazıyı bizzat kendim kaleme aldım. Yazı, verginin tanımı, fiş ve faturanın önemini anlatıyor. Daha sonra bu yazıyı ilköğretim çocuklarının seviyesinde olması için öğretmenlere okutup düzelttirdik. İlköğretim 4. sınıfa kadar olan öğrencilere gönderilen yazının çevresini çizgi film kahramanları ve yıldızlarla rengarenk süsledik. 4-8 sınıfları arasındaki öğrencilere giden yazılar ise yıldızlar ve çocuk resimleriyle süslendi. Okullardan öğrencilerin sınıflarına göre isimlerini alıp bir liste hazırladık. Yazıları kelebek, elma, üzüm ve çiçek desenli yapışkanlarla zarf haline getirip adreslere postaladık.''

''KONYA, KDV ÖDEMESİNDE SIÇRAMA YAPACAK''

Kaynak, öğrencilerin doğrudan kendi isimlerini yazarak okullarına gönderdikleri mektuplarla geleceğe yatırım yaptıklarını dile belirterek, ''Belki de bir çocuk hayatında ilk kez mektup alacak ve bu mektup önemli bir kurumdan gelecek. Bu çok önemli. Çünkü bu mektubu çocuk kolay kolay unutmaz'' dedi.

Kaynak, çoğu zaman anne ve babaları üzerinde etkili olabilen çocukların mektubu okuduktan sonra alışverişlerde fiş ve fatura alınması konusunda daha duyarlı olacağını ve ebeveynlerini uyaracağını söyledi.

Çocukların aldıkları bu mektubu odalarındaki duvarlara ya da çalışma masasının üzerine astığını dile getiren Kaynak, şöyle devam etti:

''İlk aşamada başarılıyız. Hedefimiz çocukların mektupları kabullenmesiydi. Şimdi sıra mektubu özümsemeye geldi. Bunun için gönderdiğimiz mektubun özetiyle ilgili yarışma düzenleyeceğiz. En iyi özet yazan öğrenciye bilgisayar ikinciye play station ve üçüncüye de bisiklet hediye edeceğiz. Yazıyı anlayan, verginin önemini küçük yaşta kavrayan çocuklar bugün ve büyüdüklerinde fiş ve fatura konusunda daha duyarlı olacaklardır. Önümüzdeki yılın başında ilçelerdeki 80 bin öğrenciye de mektupla ulaşacağız. Yani toplam 200 bin çocuğa ulaşmış olacağız. Bu çalışmayla fiş ve fatura toplama konusunda Konya'nın bir sıçrama yapacağını umuyorum.''

MEKTUPTAN...

Öte yandan çocuklarda vergi bilincini oluşturmaya dönük ilginç mesajlar içeren mektup, özetle şöyle:

''Devletimiz, oyun bahçeleri, spor alanları, okul ve yol yapar, yaşlılara kimsesizlere ve yoksullara bakar, çalışanına maaş öder çalışanlar da bu maaşla çocukların ve ailelerinin istek ve ihtiyaçlarını karşılar.

Devletimizin bunları yerine getirmesi için vergi toplanmasına ihtiyaç vardır. Vergi devletimizin tek gelir kaynağıdır. Vergi her Türk'ün vatandaşlık borcudur. Sizlerin aldığı mallar ile anne ve babanızın yaptığı alışverişler karşılığında alınan fiş ve faturalar vergi ödenmesini sağlar.

Fiş ve fatura almamak vergi ödenmemesi anlamına gelir. Harcamalarda alınmayan satış fişleri ve faturalar, güzel ülkemizin gelişmesini ve büyümesini önler. Bu nedenle satış fişi almak ve büyüklerinizi almaları konusunda uyarmak sizlerin görevidir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber