İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kalbe dokunan 7 hastalık

7 gün 24 saat mesaide olan kalbin işlevini hatasız yerine getirebilmesi için kalp kasının doğru şekilde kasılması gerekiyor. Kalbi bir zırh gibi saran kalp kasında ortaya çıkan 7 sorun hayati öneme sahip.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 18 Haziran 2014 14:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kalbe dokunan 7 hastalık

Kalp kasında doğuştan, genetik geçişli veya sonradan oluşan hastalıklar olabileceğini belirten Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Umut Karabulut, bu hastalıkların en kısa zamanda doğru şekilde tedavi edilmesinin çok önemli olduğunun altını çiziyor. Bu hastalıklar genellikle nefes darlığıyla kendini gösteriyor. Çok ileri aşamalarında nefes darlığı sürekli oluyor, yürürken eskiye göre nefes kapasitesinde azalma, kolay yorulma, halsizlik, bitkinlik, bazen de bunlara göğüs ağrısı ve çarpıntı eşlik edebiliyor. İşte kalp kasında ortaya çıkan ve kalbe dokunan 7 hastalık:

1. Dilate kardiyomiyopati: Kalpte belirgin bir büyümenin yanı sıra, kalp kasının kasılmasında çok belirgin azalmayla seyreden bir durum. Bu sorunun ortaya çıkması halinde, kalp nakline kadar gidecek sonuçlar ortaya çıkıyor. Eğer kalp damarındaki tıkanıklık kalp kapaklarında bir hastalığa veya ritim bozukluğuna bağlıysa bunlar tedavi edildikten sonra geriye dönebiliyor. Geriye dönmezse ve nedeni de bilinmiyorsa, hastanın tek kalıcı çözümü kalp nakli oluyor. Hastalıkta kesin çözüm olmamakla birlikte ilaç tedavisi de kullanılıyor. İlaç tedavisi daha çok nefes darlığı ve ödemi ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi sunuyor.

2. Gebelikte kardiyomiyopati: Kalp kası gebelik öncesinde, gebelik döneminde ve gebelikte ani olarak bozulabiliyor. Ancak ilaç destek tedavisiyle düzelebiliyor. Kalp yetersizliği için kullanılan ilaçlarla düzelme sağlanıyor.

3. Alkole bağlı kardiyomiyopati: Yoğun alkol kullanımına bağlı olarak kalp kasında sorun ortaya çıkabiliyor. Alkolün direkt kalp kasına yaptığı toksik etkisi nedeniyle kalp kası zayıflıyor, kalp büyüyor. Tedavisi dilate kardiyomiyopati ile aynı şekilde yapılabiliyor.

4. Kimyasal maddeye bağlı kardiyomiyopati: Kimyasal maddelerle çalışanlarda toksik maddeler kalp kasını tutarak, kardiyomiyopatiye yol açıyor. Alkole bağlı kardiyomiyopatide olduğu gibi, kalp kası yani miyokardta kimyasala bağlı hasar oluşuyor, kalp kası zayıflıyor ve kalpte büyüme ortaya çıkıyor. Tedavisi ise dilate kardiyomiyopati hastalığıyla benzerlik gösteriyor.

5. Taşıkardiyomiyopati: Ritim bozukluğu varsa, kalp atışları sürekli yüksekse, çarpıntı halinde çalışırsa, kalp kası yorulacağı için sorun olabiliyor. Tedavide kalp hızını kalıcı olarak düşüren ilaçlar kullanılıyor.

6. Hipertrofik kardiyomiyopati: Ani ölümlerde en sık rastlanan neden, bilinenin aksine kalp krizi değil bu hastalıktır. Futbolcuların ve atletlerin genellikle ölümüne neden olan bu hastalığın ailesel geçişi bulunuyor. Kalbin en sık görülen genetik geçişli hastalığı olduğundan dolayı, aile bireylerinde saptanırsa tarama öneriliyor.

Nefes darlığı oluşuyor. Kalp duvarının aşırı derecede kalınlaşması, buna bağlı olarak kalp kapaklarının da etkilenmesiyle ortaya çıkıyor. Kanın kalpten geçişi zorlaşıyor ve kan çok daralmış bir bölgeden geçiyor. Sol karıncıktan çıkarken zorlanıyor ve kan, kapağı sıkıştırıyor. Bu defa kalp kapağında yetersizlik oluşturuyor. Bu durumda göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılma, ritim bozuklukları görülebilir. Ancak bu hastalıkta herkeste şikayet görülmüyor ve ileri yaşlara kadar hiçbir şikayet vermeden ilerleyebiliyor. Ani ölümlere neden olduğundan nefes darlığı ve çarpıntıyı azaltmak için çeşitli ilaçlar kullanılıyor. Kalıcı pil ve şok cihazı da tedavi de hayat kurtarıcı olarak yer alıyor. Ani ölümleri önlemek için kişiye kalıcı pil ya da şok tedavisi uygulanabiliyor. Alkol septal ablasyon tedavisi de bu kardiyomiyopati de kullanılan bir başka tedavi. Anjiyografik olarak kalınlaşan kalp kasının bir kısmına giden damarlar alkol ile tıkanıyor ve bu şekilde kalp kası inceliyor. Bir başka çözüm olarak da cerrahi müdahale tercih edilebiliyor. Kalp kasının kalınlaşan kısmı çıkarılıyor.

7. Restriktif kardiyomiyopati: Kalbin doluşunun engellenmesi sonucunda ortaya çıkan bir kalp kası hastalığı. Nefes darlığı ve çarpıntılara neden olabilir. Kalbin doluşu sırasında kalp kası gerginleşiyor. Oysa esnek olması gerekiyor, esnekken kalbe kan dolarken sorun oluşmuyor, kalp kası gergin olursa sorun oluyor. Kalıcı tedavisi ise, kalp nakli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber