Torba Tasarı'nın 2 maddesi kabul edildi

Komisyondaki görüşmeleri iki gündür süren 106 maddelik İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın bugünkü görüşmelerinde 2 madde kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2014 23:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Torba Tasarı'nın 2 maddesi kabul edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba tasarının" tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı, maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Görüşülmesine dün başlanan, Soma'daki maden kazasının ardından yaşamını yitirenlerin varisleriyle madencilere yönelik bazı iyileştirmelerle, kamu alacaklarının yapılandırılmasını da içeren "torba kanun" tasarısının görüşülmesine, komisyonda devam ediliyor.

Tasarının öğleden önceki bölümünde Hükümeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik temsil ederken, öğleden sonra Hükümet sırasına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan oturdu.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Türkiye'de bugüne kadar 13 af kanunu çıkarıldığını belirterek, "Bu af kanunu ise AK Parti'nin çıkardığı dördüncü af kanunu" dedi.

Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu'nun, tasarıdan, Soma ile ilgili maddelerin çıkarılarak ayrı bir şekilde görüşülmesine ilişkin, oybirliği ile aldıkları ve Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderdikleri tavsiye kararı okundu.

CHP'li milletvekilleri de Soma ile ilgili maddelerin tasarıdan ayrılarak ayrı görüşülmesini içeren önerge verdi. Önerge hakkında bilgi veren CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Soma Komisyonu'nun iradesine uyulması ve Soma ile ilgili 17 maddenin ayrı görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, İçtüzüğün bu tasarının bölünmesine izin vermediğini söyleyerek, bu taleplere itiraz etti. Bilgiç, bu kararına itiraz eden MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ile tartıştı.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin de "Taşeronlaşmayı kalıcı hale getirebilmek için bu tasarıyı getirdiniz. Diğer maddeleri çekin, Soma ile ilgili olanları hemen çıkaralım" dedi.

Müzakerelerin ardından, tasarının iki gündür süren tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlandı ve maddelerine geçildi.

Bu arada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bir süre önce hayatını kaybeden CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu için komisyonda helva dağıttı.

- Tasarının bugünkü görüşmeleri, AK Parti'li Bilgiç ve Üstün ile CHP'li Özel arasında yaşanan tartışma nedeniyle sonlandırıldı

- Tasarının 2 maddesi kabul edildi

"Torba tasarının" TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bugünkü görüşmeleri, Komisyon Başkanvekili, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ile CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel arasında yaşanan tartışma nedeniyle sonlandırıldı.

Komisyondaki görüşmeleri iki gündür süren 106 maddelik İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın bugünkü görüşmelerinde 2 madde kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yer altı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek.

İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak.

- Tartışma yaşandı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, alt işveren sistemine karşı olmadıklarını belirterek, "Bu sistemin bir çok sorunu var ama biz sorunları bu tasarıyla disipline ediyoruz. Ben alt işveren sisteminin uygun olduğunu düşünüyorum. Alt işverenlerde iş güvenliği ve emniyeti açısından aksayan yönler olabilir, bizim amacımız bunları düzeltmek" dedi.

Tasarının görüşmelerinin uzun sürmesi ve geç saatlere kadar uzaması, zaman zaman salondaki atmosferin gerginleşmesine neden oluyor.

CHP'li Özel, konuşması sırasında AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli'ye "Yalan konuşuyorsun" diye laf attı. Bunun üzerine Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Özel'e, "Özür dile" dedi.

Özel'in Bilgiç'i, kendisiyle bu üslupla konuşamayacağını belirterek, "Özür dilerim ama sen istediğin için özür dilemem" demesi, tartışmaya diğer milletvekillerinin de dahil olmasına neden oldu. Özel, çıkan tartışma sırasında AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ile de tartıştı.

Gerginliğin ve tartışmanın sürmesi üzerine Bilgiç, toplantıya beş dakika ara verdi ve Başkanlık Divanı'ndan inerek, CHP'li Özel'in oturduğu sıranın yanına geldi; bunun üzerine salonda bulunan milletvekilleri ayağa kalkarak, iki milletvekilinin yanına gitti. İki milletvekili arasındaki gerginliğin kavgaya dönüşmesini, araya giren milletvekilleri engelledi.

Aradan sonra toplantıyı açan Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Vedat Demiröz, tasarının görüşmelerine yarın devam edileceğini belirterek, toplantıyı sonlandırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber