Torba tasarıda ilk 9 madde kabul edildi

Komisyon, 13 saatlik mesaisinin ardından bugün tekrar toplanmak üzere çalışmalarına ara verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2014 01:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Torba tasarıda ilk 9 madde kabul edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 13 saatlik mesainin ardından, CHP'li milletvekilleri, uzun çalışma süresini çatal ve bıçaklarla tabaklara vurarak protesto etti.

Komisyonda, torba tasarının ilk 9 maddesi kabul edildi. Daha sonra 10. maddenin görüşmelerine geçildi.

CHP milletvekilleri, saat 11.00'de başlayan toplantının 13 saattir devam ettiğini belirterek, toplantıya yarın devam edilmesini istedi. Komisyon Başkanı Recai Berber ise görüşmelere devam edileceğini söyledi. CHP milletvekillerinin ısrarı üzerine Berber, 10. maddenin görüşmelerinin de tamamlanmasının ardından çalışmalara ara verebileceğini belirtti.

Maddenin okunmaya başlanması üzerine CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, İzmir Milletvekili Musa Çam, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, sıralarındaki, daha önce meyve ikram edilen tabaklara çatal ve bıçaklarla vurarak, çalışma süresini protesto etmeye başladı.

Musa Çam, sadece kendilerinin değil, komisyonda görev yapan herkesin uzun çalışmaya maruz kaldığını belirterek, "Burası taşeron mu? Biz çalışma koşullarımızla böyle mi örnek olacağız? Biz köle miyiz? Dünyanın neresinden böyle bir çalışma şekli var?" dedi.

Bu sırada Komisyon Başkanı Berber ile CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. AK Parti milletvekilleri de "Biz de çalışıyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç de CHP'nin çalışmaları engellediği için geç saatlere kadar mesai yapıldığını belirterek, "Önergelerinizle her bir maddede komisyonun bir saatini çalıyorsunuz. Böyle demokratik hak kullanılmaz" ifadesini kullandı.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, bu çalışma düzeninin insanın tabiatına aykırı olduğunu dile getirerek, inatlaşarak bunun sürdürülmemesi gerektiğini kaydetti.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de çalışmalara bu şartlar altında devam edilemeyeceğini söyledi.

Bir süre devam eden tartışmanın ardından, bugün saat 10.30'da toplanmak üzere çalışmalara ara verildi.

-Fazla çalışma ücreti artırıldı-

Komisyonda, maden işçilerinin zorunlu fazla çalışma ücretlerine ilişkin değişiklik yapıldı. Tasarıda, fazla çalışma ücreti hesaplamasında belirlenen yüzde 50 oranı yüzde 100 yükseltildi.

Diğer bir önergeyle "Yeraltı işlerinde çalışan işçilerin, yeraltındaki çalışma süresi; haftada 36, günde 6 saatten fazla olamaz" hükmündeki "yeraltı işlerinde çalışan işçiler" ifadesi, "yeraltı maden işlerinde çalışan işçiler" olarak değiştirildi. Böylece düzenleme "maden işleri" ile sınırlandırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber