KESK: Memur maaşları 5 ayda yüzde 2 eridi

Haber Giriş : 13 Haziran 2006 17:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

hürriyet

KESK, memur maaşlarının bu yılın ilk beş aylık dömeminde enflasyon karşısında yüzde 2 oranında reel olarak azaldığını bildirdi. KESK, hükümetten ek zam ile enflasyon nedeniyle doğan zararlarının karşılanmasını istiyor.

KESK, ek zam istemiyle 15 Haziran'da tüm illerde basın açıklaması yapacak. Söz konusu açıklamada, 16 Ocak 2006 tarihinde 614 dolar olan ortalama memur maaşının 9 Haziran 2006 kurlarıyla 530 dolara düştüğüne dikkat çekiliyor. Piyasalarda yaşanan "krizin" memurun ücretini 84 dolar azalttığı vurgulanan açıklamada, memur maaşlarında dolar bazında yüzde 15, Euro bazında ise yüzde 18 azaldığı bildirildi.

İlk altı aylık dönem için yüzde 2.5 düzeyinde artırılan kamu çalışanlarının maaşlarının yılın ilk beş aylık döneminde yüzde 4.53 olarak gerçekleşen enflasyonun altında kaldığı ifade edilen açıklamada, Merkez Bankasının yılsonu enflasyon beklentisinin yüzde 8-12 düzeyine bulunduğuna dikkat çekilerek bu verilere göre kamu çalışanlarının maaşlarının yüzde 3-6 oranları arasında eriyeceği kaydedildi.

KESK'in açıklamasında, ekonomi politikalarının bir kriz ve borç ödeme mekanizması haline getirildiği belirtileren şu görüşler savunuldu: "Hükümet, önceki hükümetler gibi, IMF tavsiyeleri doğrultusunda sıkı mali politikalarla yüksek vergiler ve düşük ücretlerle toplumun düşük ve orta gelirli kesimlerini sıkboğaz ederken, sermaye kesimlerine vergi imtiyazları, teşvikler ve kamu kaynaklarının transfer edilmesi politikalarıyla adaletsizliği ve yoksulluğu arttırmaktadır."

Hükümetin, 2005 yılı toplu görüşmelerinde, "Kamu emekçilerini enflasyona ezdirmeyeceğiz" sözlerinin bir aldatmacadan ibaret olduğu savunulan açıklamada, "Türkiye, AKP hükümeti eliyle IMF güdümlü politikalarla her geçen gün biraz daha uçurumun kenarına itilmektedir" denildi.

Açıklamada, dolar ve Euro kurundaki artışların ve yeni faiz politikalarının çalışanların yoksullaşması ve ücretlerinin düşmesi sürecini devam ettireceği savunularak, "Henüz tamamı ücretlere bile yansımayan yüzde 5'lik zam öngörüsü iflas etmiştir, erimiştir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber