Plan Bütçe 'Torba Tasarı'yı Pazartesi görüşmeye devam edecek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Torba Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri çoğunluğun sağlanamaması ve yaşanan tartışma nedeniyle ertelendi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2014 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Plan Bütçe 'Torba Tasarı'yı Pazartesi görüşmeye devam edecek

Komisyon Başkanvekili ve AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, birleşimi açtıktan sonra gündemdeki Torba Yasa Tasarı'nın görüşmelerine devam edeceklerini söyledi. HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, çoğunluk olmadığını belirterek, toplantının iptal edilmesini istedi. Bunun üzerine Bilgiç, toplantıya 10 dakika ara verdi.

Kaplan, bugün ve yarın partisinin kongresi olduğunu belirterek, kendilerine saygı ve nezaket gösterilmediğini söyledi. Kaplan, "Yemekleriniz için bile Meclisi tatil ettiniz. AKP, MHP, CHP'nin MYK'sı, aday tespiti için bile erteledik. Bugün kongremiz var, bizi burada meşgul ediyorsunuz. Biraz saygı... Mobbing, angarya uyguluyorsunuz" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da Kaplan'ın itirazlarına katılarak, "HDP'liler kongrelerine gitsinler. Diğer arkadaşlar da dinlensin" diyerek toplantının ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Kaplan, cep telefonuyla toplantıyı videoya çekti.

Tartışma, arada da devam etti. 10 dakika geçmesine rağmen toplantının açılmadığını belirten Kaplan, tutanak tutarak toplantıdan ayrılacaklarını belirtti. Kaplan, "Eğer biz gittik sonra da toplanırsanız korsan toplantı diyerek burayı basarız" demesine Başkanvekili Bilgiç, birleşimi açmadığını ifade ederek, "Milletvekilinden korsan olmaz. Genel Kurul'da da 10 dakika ara veriliyor, yarım saat sonra birleşim yeniden açılıyor" karşılığını verdi.

Kaplan'ın tuttuğu tutanakta, "Saat 11.00'de Süreyya Sadi Bilgiç birleşimi 6 milletvekiliyle açtı. Yoklama talep edildi. 10 dakika ara verildi. Saat 11.20 olmasına rağmen AKP üçte bir yeter sayıya ulaşamamıştır. Bu nedenle, toplantının iptali zarureti doğmuştur" denildi.

Tutanağı Kaplan'ın yanı sıra HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Musa Çam, CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin de imzaladı.

-Bilgiç'ten "erteleyelim" önerisi

Komisyon Başkanı AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, 50 dakikayı bulan aradan sonra birleşimi açarken, çoğunluğun sağlanamaması üzerine toplantıya geçilemediğini belirterek, yeter sayının olup olmadığına bakacağını söyledi. Buna, muhalefet milletvekilleri itiraz etti.

HDP'li Zozani, TBMM İçtüzüğü'ne aykırı işlem yapıldığını savunarak, "Bilgiç, toplantıyı açtı, üçte bir üye olmadığı için 10 dakika ara verdi. Bir daha da toplantıyı açmadı. Bir saat geçti. Toplantı iptal edilmiş demektir. İçtüzüğe aykırı işlem yapamazsınız. Toplantıyı açamazsınız. Toplantı fiilen iptal oldu" dedi.

Bilgiç'in, Berber'e, "Nisabın oluşmadığını kabul edersek, bir saat içinde yeni bir toplantı saati vermelisiniz" demesine, Zozani ve Kaplan tepki gösterdi.

HDP'li Kaplan, tuttukları tutanağı göstererek, "toplantıyı açtım diyorsunuz, hangi toplantıyı açıyorsunuz" demesine Berber, "Açılmayan toplantıyı..." karşılığını verdi. Cep telefonuyla çektiği görüntüyü gösteren Kaplan, "Sizi inandırmak için parende atalım" dedi.

Berber, "Tutanakları getirteyim" derken, Kaplan ise "Oradan aşağı inin. Korsan toplantı yapamazsınız" diyerek tepkisini sürdürdü.

Bilgiç söz alarak, "Toplantı açıldı-açılmadı tartışmalarına girmek ve polemik yaratmak istemiyorum. Görüşmelere Pazartesi devam etmek üzere ara verelim" önerisinde bulundu.

Berber, 23 Haziran Pazartesi 12.00'de toplanmak üzere toplantıyı erteledi.

106 maddeden oluşan tasarının görüşmeleri, 13. maddeden sürecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber