'Cayma hakkı' inşaatçıyı zorlayacak

YENİ Tüketici Kanunu 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Konut satışları konusunda devrim niteliğinde yeni düzenlemeler olumlu karşılanmakla birlikte bazı maddeler kafaları karıştırdı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Haziran 2014 09:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Cayma hakkı' inşaatçıyı zorlayacak

İlgili kanunda yönetmeliklerin hala açıklanmadığına dikkat çeken Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, gayrimenkul seköründe tedirginlik yaratan maddeleri değerlendirdi. Yeni yasa ile konut alan kişiye 14 gün neden göstermeksizin cayma hakkı tanındığını belirten Kiraz, "Buradaki büyük sıkıntı 14 günden sonraki dönme hakkında tapuya konulan satış vaadi şerhinin kaldırılması konusu. Bu şerhler tek taraflı kaldırılamayacağı için müteahhitler dava açarak bu şerhleri kaldırabilecek ve bu sürede ciddi bir zaman kaybı yaşayacak ve bu taşınmazı satamayacak" dedi. Konut alıcının 14 gün dışında konut teslimine kadar yüzde 2 ceza karşılığı vazgeçme hakkı olduğunu belirten Kiraz, "Ekonomik kriz ve sıkışma dönemlerinde konut tüketicilerinin çok hızlı bir şekilde projelerdeki sözleşmelerden dönmeleri müteahhitler için bir felaket olacak. Dairesini sattığını düşünerek hareket eden müteahhit açısından bu durum büyük bir finans sorunu olarak karşımıza çıkabilir" diye konuştu.

SİGORTA NASIL İŞLEYECEK

Yeni kanunla birlikte yapı ruhsatı alınmadan konut satışı yapılması yasaklanırken sektörde ilk kez bitirme sigortası uygulanacak. Böylece projeyi yapan şirket finansal kriz yaşa dahi proje tamamlanacak ve mağduriyetler önlenecek. Ancak inşaat sektörü için yeni olan bu uygulamada detayların belli olmaması kafaları karıştırıyor. Bina tamamlama sigortası ile ilgili olarak halihazırda düzenlenmiş bir Hazine Müsteşarlığı çalışması olmadığını söyleyen Kiraz, "Yasa kapsamında hangi projelerin buna dahil olduğu ve dahil olan projelerde bina tamamlama sigortası sürecinin nasıl işleyeceği açık değil" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber