Balyoz heyetine dava için gözler HSYK'da

Yıllardır tutuklu kalan Balyoz davası sanıkları bu kararı veren mahkeme üyelerinin yargılanması için HSYK’ya gidecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Haziran 2014 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Balyoz heyetine dava için gözler HSYK'da

TÜRKER KARAPINAR Ankara

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Balyoz Davasında sanıkların adil yargılanma hakkının ihlaline karar vermesi, bu hak ihlallerine imza atan Balyoz heyetine de yargılama yolunu açtı. Balyoz davası sanıklarından Çetin Doğan, Süha Tanyeri, Ahmet Zeki Üçok, Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Nedim Ulusan, Dursun çiçek, Hakan Büyük, Kadir Sağdıç ve Mehmet Fatih Ilgar'ın avukatı Hüseyin Ersöz, eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, üyeler Ali Efendi Peksak, Aytekin Ozanlı ve Murat Üründü'yü HSYK'ya şikayet etti. HSYK 3. Dairesi, 7 Şubat 2013'te, hakimler hakkındaki şikayeti işleme koymadı. Ersöz, 26 Nisan 2013'te HSYK'ya ikinci kez başvurdu. HSYK 3. Dairesi, bu başvuruyu da 12 Haziran 2013'te reddetti.

5'e karşı 2 oyla, oyçokluğuyla verilen bu karara HSYK 3. Dairesi'nin Yargıtay ve Danıştay kökenli iki üyesi Ahmet Karayiğit ve Zeynep Kavlak muhalif kaldı. Karayiğit ve Kavlak, karşı oy yazılarında, aynı AYM'nin hak ihlali kararında olduğu gibi Özkök ve Yalman'ın tanık olarak dinlenmesi talebinin reddinin hangi yasal gerekçeye dayandırıldığı ve yargılamada delil olarak kabul edilen ve sahte olduğu iddia edilen dijital deliller yönünden gerekli incelemelerin yapılıp yapılmadığına ilişkin şikayetleri haklı bularak, hakimler hakkında inceleme başlatılması gerektiğini savundu. AYM'nin kararı, HSYK 3. Dairesi'nin Balyoz heyeti hakkındaki şikayetleri işleme koymama gerekçesini de hukuken geçersiz hale getirmiş oldu.

Hakimler yargılanmalı

Ersöz, "HSYK, Balyoz heyetine dava açabilir mi" sorusuna şu cevabı verdi:

"HSYK, AYM'nin kararı doğrultusunda resen harekete geçerek, Balyoz heyeti hakkında soruşturma başlatabileceği gibi AYM kararını HSYK'ya göndererek biz de soruşturma başlatılmasını talep edeceğiz. Zaten yeniden inceleme talebimizin reddine ilişkin karara itiraz etmiştik. HSYK Genel Kurulu, HSYK 3. Daire kararını ortadan kaldırırsa Balyoz heyetine de soruşturma ve dava yolu açılacak."

Bekir Bozdağ'ın onayı lazım

AYM kararı uyarınca Balyoz heyetinin yargılanıp yargılanmayacağına HSYK karar verecek. HSYK 3. Dairesi, müfettiş raporu doğrultusunda Balyoz heyetine soruşturma açılmasına karar verirse, bu karar Adalet Bakanı bekir bozdağ'ın gidecek Bozdağ onay verirse dosya HSYK 2. Dairesi'ne gidecek. HSYK 2. Dairesi, dava açılmasına karar verirse, bu karar iddianame yerine geçecek. Balyoz hakimleri Yargıtay'ın ilgili dairesinde yargılanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber