Bankalar, kart borçları için okullara dadandı Öğrenciler zorla anne-babalarının muhbiri oldu.

Haber Giriş : 14 Haziran 2006 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnsan haklarına aykırı
Kredi kartı batağındasınız. Banka sizi ararken, parayı denkleştirme derdindesiniz. Ancak banka boş durmuyor. Milli Eğitim'in verdiği izinle, okullarda "soyadınızın" izini sürüyor. Yani minicik yavrunuzun üzerinden sizi yakalamaya çalışıyor. Hem de onun psikolojisini yıkarak.

Milli Eğitim'e acil çağrı
Çocuk okuldaysa, öğretmen ya da yönetici istemeye istemeye anne-babasının adresini soruyor. Çocuğun dünyası yıkılıyor. Ama kimin umurunda! Sonunda, Eğitim-İş Sendikası isyan ediyor. "Öğretmenleri ve masum yavruları bu işe alet etmeyin" diyor...

***
Okullarda borç takibi

Kredi kartı borcu olan anne-babalara ulaşmak isteyen bankalar okullarda çocuklar aracılığıyla ev adresini temin etmeye çalışıyor.

Yeni yöntemler...
Kredi kartı borcunu ödeyemediği için icralık olan vatandaşları bulmak için bankalar akla hayale gelmedik yöntemler geliştirdi. Adresini tespit edemedikleri borçluların çocuklarının okudukları okulu bulan bankacılar, bu yolla anne-babalara ulaşmaya çalışıyor. Milli Eğitim- Bakanlığı'na yazı gönderen bankaların avukatları, ulaşılması gereken ailenin çocuklarının bu okulda okuyup okumadığını soruyor. Çocuğun orada okuduğu belirlenirse, avukatlar öğrenciden ya da okul idaresinden adresi öğrenip haciz yapıyor.

DAVA AÇILACAK
BİR başka yöntemde de banka avukatları isteklerini resmi bir yazı ile Milli Eğitim Bakanlığı aracılığı ile okula ulaştırılıyor. Okul idaresi borçlunun çocuğunun adresini cevap olarak bildiriyor. Yazışmalar yapılırken çocuklar konudan haberdar oluyor. Konuyu yargıya götürmeye hazırlanan Eğitim-Sen Genel Sekreteri Orhan Yıldırım, TAKVİM'e yaptığı açıklamada, "Okullar borç tahsilatı için araç olmamalı. Çocuk kötü duruma düşüyor. Evrensel çocuk hakları ihlal ediliyor" dedi.

'BAKANLIK İZİN VERİYOR'
MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın izin vermekten öte uygulamayı kolaylaştırdığını savunan Yıldırım şunları söyledi: "Anne-baba herhangi bir ticari faaliyeti sonunda girdiği borcun altından kalkamıyor, adresini değiştiriyor, çocuklar kanalıyla bu kişilere ulaşılmaya çalışılıyor. Böyle bir konuyu aileler çocuklarından saklıyorlar. Gelişme çağında bir öğrencinin bu durumu öğretmeninden öğrenmesi çok sakıncalı. Bakanlık, asıl takip etmesi gereken konuları takip edeceğine bu tür konulara kolaylık sağlıyor."

'PSİKOLOJİLERİ BOZULDU'
SORULARIMIZI cevaplandıran Eğitim İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli de Milli Eğitim Bakanlığı'na bir mektup gönderdiklerini belirterek, "Bu uygulama öğrencileri psikolojik olarak kötü etkiliyor. Çocukların kişilik haklarını hiçe sayıyor. Bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir. Adres tespitinin Yerel Yönetimler Yasası çerçevesinde köy ve mahalle muhtarlarından yapılması uygun olacaktır" dedi. Adıbelli mektuba bir cevap alamadıklarını, Danıştay'da dava açacaklarını da söyledi.

takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber