Asgari ücret sadece 20 gün dengeli besliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2006 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş'e göre, asgari ücret 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesine ancak 20 gün yetiyor. Asgari ücret, aynı ailenin gıda ile birlikte kira, ulaşım, yakacak, elektrik, su, haberleşme, giyim, eğitim, sağlık, iletişim, kültür gibi temel ihtiyaçlarını ise yalnızca 6 gün karşılıyor.

A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türk-İş, asgari ücret ve en düşük emekli aylıklarının "açlık" ve "yoksulluk" sınırını hangi oranda karşıladığını araştırdı.

Türk-İş, 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken asgari gıda harcamasını ifade eden ve "açlık sınırı" olarak da adlandırılan tutarı, geçen ay itibarıyla 558 YTL 33 YKr olarak hesapladı.

Türk-İş'e göre, 380 YTL 46 YKr net asgari ücret, "açlık sınırının" yüzde 68.14'üne karşılık gelirken, 4 kişilik bir aile, asgari ücretle dengeli ve sağlıklı yalnızca 20 gün beslenebiliyor.

Türk-İş, 4 kişilik ailenin gıda ile birlikte kira, ulaşım, yakacak, elektrik, su, haberleşme, giyim, eğitim, sağlık, iletişim, kültür gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için yapılması gereken ve "yoksulluk sınırı" olarak da nitelenen tutarı ise yine geçen ay itibarıyla bin 818 YTL 66 YKr olarak hesapladı.

Araştırmaya göre asgari ücret, "yoksulluk sınırının" yüzde 20.92'sini karşılıyor ve "yoksulluk sınırının" öngördüğü harcamalara yalnızca 6 gün yetiyor.

AYLIKLAR

Halen en düşük SSK emekli aylığı 481 YTL 44 YKr, en düşük Bağ-Kur emekli aylığı 236 YTL 71 YKr (1. basamaktan emekli tarım sigortalısı), en düşük Emekli Sandığı aylığı ise 591 YTL 47 YKr düzeyinde bulunuyor. Araştırmaya göre, en düşük SSK emekli aylığı açlık sınırının yüzde 86.23'üne, yoksulluk sınırının yüzde 26.47'sine; en düşük Bağ-Kur emekli aylığı açlık sınırının yüzde 42.40'ına, yoksulluk sınırının yüzde 13.02'sine; en düşük Emekli Sandığı aylığı ise açlık sınırının yüzde 105.94'üne, yoksulluk sınırının yüzde 32.52'sine karşılık geliyor.

En düşük SSK aylığı açlık sınırına temel oluşturan gıda harcamasını 26 gün, en düşük Bağ-Kur aylığı 13 gün, Emekli Sandığı aylığı ise 32 gün karşılıyor.

Yine en düşük SSK aylığı yoksulluk sınırına temel oluşturan harcamaları 8 gün, en düşük Bağ-Kur aylığı 4 gün, en düşük Emekli Sandığı aylığı 10 karşılıyor.

"ÜCRETLER 2 YILDA YÜZDE 9 AŞINDI"

AA muhabirine araştırmayı değerlendiren Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, insanların ihtiyaçlarının yalnızca gıda ile sınırlı olmadığını belirterek, yıllardır asgari ücret belirlenirken kişinin insanca yaşayabileceği tutarın dikkate alınmasını önerdiklerini hatırlattı.

Gerek kamuda gerekse özel sektörde ücretlerin son 2 yılda reel olarak yüzde 9 aşındığını söyleyen Salih Kılıç, bu aşınma karşısında işçinin, memurun, emeklinin, çiftçinin geçim şartlarının gittikçe zorlaştığını ifade etti. Enflasyonun, beklentilerin üzerinde artmasının bu kesimlerin durumunu daha da zorlaştırdığını dile getiren Kılıç, bu toplum kesimlerinin sıkıntılarını giderecek düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydetti.

Türk-İş Genel Başkanı Kılıç, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantıya çağrılıp çağrılmamasına ilişkin görüşlerini, Haziran ayı enflasyon oranlarını gördükten sonra açıklayacaklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber