'Torba Tasarı'nın 55. maddesi kabul edildi

Maliye Bakanı Şimşek: "Sosyal Güvenlik Kurumu yılda 77 milyar lira desteğe ihtiyaç duyuyor. Bunları görmeden herkesi 40'lı yaşlarda emekli yaparak bu ülkeye iyilik yapmış olmayız"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2014 20:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'Torba Tasarı'nın 55. maddesi kabul edildi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Sosyal Güvenlik Kurumu yılda 77 milyar lira desteğe ihtiyaç duyuyor. Bunları görmeden herkesi 40'lı yaşlarda emekli yaparak bu ülkeye iyilik yapmış olmayız" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, kamuoyunda "Torba Kanun" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

Tasarının 44. maddesi kabul edildi.

Maddeye göre, yeraltı işlerinde maden ocakları (elementer cıva bulunduğu saptanan cıva maden ocakları hariç), kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışan sigortalıların, bu işlerde fiilen çalışmadıkları ücretli izin, sıhhi izin, yıllık izin, eğitim ve kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri ile resmi tatil günleri de fiili hizmet süresi zammı kapsamında olacak. Maddeye, "iş öncesi ve sonrası hazırlık süresi" ibaresi, önergeyle eklendi.

Başka bazı işkollarının da kapsama alınmasına ilişkin muhalefet tarafından verilen önerge üzerinde konuşan Maliye Bakanı Şimşek, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yılda 77 milyar lira desteği ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Bunları görmeden herkesi 40'lı yaşlarda emekli yaparak bu ülkeye iyilik yapmış olmayız. Bu düzenlemeler gerçekten açığı artıracak düzenlemelerdir, karşılığı yoktur. Dünyada eşi, benzeri bir durum da söz konusu değildir" dedi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin'in "SGK'yı kapatalım o zaman" diye laf atması üzerine "iyi olur" diye espri yapan Şimşek, sözlerine "Herkes ödediği oranda emekliliğe hak kazanırsa doğru olur" diye devam etti. Bu yöndeki düzenlemeleri doğru bulmadığını belirten Şimşek, bu düzenlemenin bir maden kazasına tepki olarak ortaya koyulduğunu, mümkün olduğunca sınırlı kalmasının en doğrusu olacağını kaydetti.

Şimşek, "SGK eğer özel bütçeli bir kuruluş olsaydı müflis kuruluştu. Bunun açığını daha da artırmak bu ülkeye yarar getirmez, zarar getirir. Milletin kaynaklarının çok daha rasyonel kullanılması gerekir" diye konuştu.

-Tasarının 11 maddesi daha kabul edildi

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Beğenelim beğenmeyelim, Başbakanımızın bir çocuk politikası var; '3 çocuk' diyor. 'Herkes 3 çocuk yapacak' diye bir şey yok. Bu bir tavsiyedir, uyan uyar, uymayan uymaz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, kamuoyunda "Torba Kanun" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın 11 maddesi daha kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Ayrıca borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, bursla Türkiye'ye getirdiği yabancı uyruklu öğrencilerin prim ödeme yükümlüsü olacak.

Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un kapsamına girenler, tüp bebek uygulanmasında verilecek destek için aranan, "Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamama" ve "En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olma" şartlarından muaf olacak.

Başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, yardımcı üreme yöntemi tedavisinde, katılım payı ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında uygulanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bünyesinde oluşturulan bilimsel komisyonlara, kurum dışından, alanlarında uzman olan öğretim üyeleri ile tabip, diş tabibi ve eczacılar da katılabilecek.

Yurt dışında iş üstlenen işverenlerce bu işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri adına SGK'ya ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, asgari ücretin üç katına indirilecek. Böylece, iş gücü maliyeti düşürülerek Türk firmalarının yurtdışındaki rekabet güçleri artırılacak.

Sigortalılar adına sonradan tahakkuk ettirilen fark prim tutarları, sigortalılar ile tüzel kişilerin kasıt, kusur, hata ya da yanıltıcı beyanından kaynaklanmaması şartıyla, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın tahsil edilecek.

SGK tarafından ödenen gelir ve aylıkların, kuruma iade süresi 6 aydan 12 aya çıkarılacak.

-"Tavsiyedir"-

Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Beğenelim beğenmeyelim Başbakanımızın bir çocuk politikası var; '3 çocuk' diyor. 'Herkes 3 çocuk yapacak' diye bir şey yok. Bu bir tavsiyedir, uyan uyar, uyma uymaz. Ancak bu sözün bir takım sebepleri var. Başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine baktığımız zaman üçüncü, dördüncü çocuğa teşvikler veriliyor" dedi.

Başbakan'a "padişah" denmesinin hoş bir ifade olmadığını belirten İşler, "Bu kadar seçimden galip çıkıp nasıl padişah olunabiliyor?" diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin'in "demokrasi sandıktan ibaret değildir" sözüne karşılık İşler, demokrasinin en vazgeçilmezinin sandık olduğunu kaydetti.

İşler, Türk ekonomisinin dünyada gıpta ile takip edildiğini ifade etti.

Tasarının 55. maddesinin kabul edilmesinin ardından, komisyon, yarın sat 11.00'de devam etmek üzere bugünkü çalışmalarını sonlandırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber