Tükürük testiyle 'skolyoz'a erken teşhis

Türkiye’de 1,5 milyon kişi duruş bozukluğu yaşıyor. Ancak küçük yaşlarda beliren ve tüm hayatı etkileyen bu hastalığı tükürük testiyle teşhis etmek artık mümkün.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Haziran 2014 08:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Tükürük testiyle 'skolyoz'a erken teşhis

BERDA ÖZDİKTAŞ

Adelosan İdiyopatik Skolyoz hastalığı özellikle çocuk yaşlarda daha sık görülür. Erken teşhisle yüksek oranda çözüme kavuşabileceğiniz bu hastalıkla mücadelede Bahçeşehir Üniversitesi Nöroşirürji Omurga Cerrahisi Birimi Başkanı Doç. Dr. Deniz Konya'dan bilgi aldık. Skolyoz omurganın çoğunlukla sırt bölümünde daha nadir olarak da bel bölümünde görülen yana doğru eğriliktir. Bu yüzden 12 yaşındaki hastayı tedavi etmekle 45 yaşındaki bir hastayı tedavi etmek aynı kolaylıkta değil. Sağlıklı bir omurgaya baktığımızda omurgayı yukarıdan aşağı düz görmemiz gerekirken, skolyozlu hastalarda yana doğru eğilmeler görürüz. Omurga eğriliğinin pek çok farklı türü var ancak en çok görülen türü nedeni bilinmeyen (adelosan idiyopatik) skolyozlar. İdiyopatik en sık büyüme çağındaki 10- 14 yaşları arasındaki kız çocuklarında görülüyor.

KIZ ÇOCUKLARI RİSKTE!

Özellikle kız çocukları bu hastalığa daha yatkın olduğunu belirten Doç. Dr. Deniz Konya, "Hasta tedavi edilmediği takdirde yaş ilerlediği zaman estetik sorundan çok, yaşam kalitesini bozan şiddetli ağrı ve akciğer enfeksiyonlarında artma gibi ek problemler görülür" dedi.

ÖLÜM VE SAKATLIK RİSKİ DÜŞÜK

Konya, "Bugün en sık kullandığımız cerrahi yöntem omurgaya takılan vidalarla omurgayı düz bir şekle getiren ve vidaları birbirine bağlayan bir çubuk sistemidir. Yani eğriliğin olduğu yerlere omurlara, vidalar takarız sonra onları bir çubuk yardımıyla birleştiririz ve eğriliği düzeltiriz. Bu cerrahi operasyonun ölüm ve sakat kalma riski oldukça düşük. Genelde hastalar ameliyattan bir gün sonra yürütülür, üçüncü veya dördüncü gün taburcu edilir. Ortalama altı hafta boyunca korse takarlar ama günlük yaşantılarına iki üç hafta içerisinde geri dönerler" dedi.

HASTALIK 8 YAŞINDA BELİRİYOR!

Sekiz yaşından sonra büyüme belirginleştiği için annelerin çocuklarını bu yaşlarda çok düzgün takip etmeleri gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Deniz Konya, "Burada ilk dikkat edecekleri şeyler arkadan baktıklarında omurganın veya çocuğun düz durmasıdır. Eğer bir omuzu diğer omuzuna göre daha düşük olduğunu fark ederlerse veya çocuğu öne doğru eğildiği zaman sırtının bir tarafında daha fazla kamburluk görürlerse mutlaka bir omurga cerrahına başvurmalarında fayda var. Çünkü erken dönemde teşhis edilen çocuklarda sadece tükürük testiyle dahi bu hastalığın ilerde cerrahi operasyona gidip gidemeyeceğini anlamamız bugünkü teknolojiyle mümkün" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber