Sağlık verileri satılamayacak

Vatandaşın sağlık ve sigorta bilgilerinin satışına izin veren düzenleme Torba Yasa'dan çıkarıldı. SGK, kimsenin bilgilerini satamayacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Haziran 2014 08:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık verileri satılamayacak

HAZAL ATEŞ

Vatandaşın sağlık ve sigorta bilgileri sır olarak kalacak. Milyonlarca vatandaşa ait sağlık sırlarının yerli, yabancı şirketlerin eline geçmesine neden olacağı endişesi yaratan düzenleme değiştirildi. Vatandaşların sağlık verilerinin satışına imkan getiren düzenleme Torba Yasa'dan çıkarıldı. SGK, işveren, sigortalı, emekli, genel sağlık sigortalısı, dul ve yetim verileriyle işletmelerin ticari sırlarını şirketlere satamayacak.

YILMAZ'DAN GARANTİ

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren Torba Tasarı'da yer alan sağlık, sigorta sırları konusu tartışmalara neden oldu. Bu verilerin satışının Anayasa tarafından güvence altına alınan kişisel verilen gizliliği ilkesine aykırı olduğu belirtildi. SGK bürokratları ise kişisel bilgilerin gizliliği korunduğu sürece problem yaşanmayacağını belirterek, bilgilerin görülebilmesi için firmaların izin vermesinin gerektiğini söyledi. Komisyonda nöbetçi bulunan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bu eleştirilere karşılık, "Kişilerle ilgili hiçbir bilgi satılmayacaktır. Bu düzenleme ile lisansların kullanım hakları, teknik danışmanlık için talepte bulunuluyor" dedi. Türk Eczacıları Birliği İkinci Başkanı Arman Üney, bu bilgilerin önemli bölümünün eczaneler tarafından verildiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber