Çocukları güneş ışınlarından koruyun

Prof. Dr. Neslihan Şendur: "Cilt kanserinin nedenlerinin yüzde 80’i küçük yaşta alınan güneş ışınlarıdır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2014 14:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Çocukları güneş ışınlarından koruyun

SUAT DENİZ - Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Şendur, cilt kanseri nedenlerinin yüzde 80'inin küçük yaşta alınan güneş ışınları olduğunu bildirdi.

Şendur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zararlı güneş ışınlarına karşı çocukların cildinin yetişkinlere oranla üç kat fazla hassas olduğunu belirtti. Bu hassaslığın, savunma mekanizmalarının çocukların vücutlarında tam anlamıyla gelişmemesinden kaynaklandığını bildiren Şendur, cilt kanseri nedenlerinin yüzde 80'inin küçük yaşta maruz kalınan güneş ışınları olduğunu kaydetti.

Cilt hassaslığını göz önünde bulundurarak özellikle 3 yaşın altındaki çocukların güneşe çıkarılmaması önerisinde bulunan Şendur, şöyle konuştu:

"Çocukların mümkün olduğunca güneş ışınlarından korunmaları gerekir. Zararlı ışınlardan korunmanın en önemli yolu doğru güneş kremini kullanmaktır. Kullanılan güneş kremleri cilt tipine göre seçilmeli. Ayrıca güneş koruma ürünü alırken cildin kuru, yağlı ve akneye eğilimli olmasına da dikkat edilmeli. Kremlerin güneşe çıkılmadan 20 dakika önce sürülmesi ve her iki saatte bir tekrarlanması önemli."

-"Bronzlaşırken yaşlanmayın"

Prof. Dr. Şendur, bronz bir tene sahip olmak için uzun süre güneşlenmenin, ciltte erken yaşlanma ve ilerleyen dönemlerde kansere yakalanma riskini tetiklediğini ifade etti.

"Denize girmenin bronzlaşmanın keyfini yaşarken uzun süre hasar bırakacak sağlık problemlerini de düşünmek ve önlemini almak zorundayız" diyen Şendur, yaz aylarında güneşin altında, sıcak ortamlarda ya da yüksek ısıya maruz kalınan yerlerde çalışarak geçimlerini sağlamak durumunda olanlara ise vardiyalı çalışmaları önerisinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber