Gümrükte ticareti hızlandıracak adım

Firmaların gümrüklerde ithal ettikleri ürünlerin bekleme süresi kısalıyor. Buna göre, bir firma ithal ettiği ürünlerin garanti belgesini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na onaylatmak zorunda kalmayacak. Uygulama Tüketici Kanunu ile devreye girecek.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Haziran 2014 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrükte ticareti hızlandıracak adım

Ercan Baysal

Türkiye, dış ticaretinde bürokrasiyi azaltıcı yeni bir adım daha attı. Firmaların gümrüklerde ithal ettikleri ürünlerin bekleme süresi kısalıyor. Buna göre herhangi bir firma ithal ettiği ürünlerin garanti belgesini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na onaylatmak zorunda kalmayacak. Garanti belgesi verilmesi uygulaması ise devam edecek. Örneğin bir firma 10 bin adet cep telefonu ithal ettiğinde bunun garanti belgesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na gelerek veya elektronik yolla onaylatmayacak. Bu sayede firmaların gümrüklerde malı birkaç gün beklemek zorunda kalmayacak.

Söz konusu yenilik 76 milyon vatandaşı ilgilendiren Tüketici Kanunu ile geliyor. Kanunda yer alan maddeye ilişkin yönetmelik değişikliği hazırlandı. Süreç yönetmelikte olduğu gibi bürokrasinin azaltılmasına yönelik belirlendi. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı süreci yakından takip edecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ticaretin daha hızlı yapılmasını hedeflediğine dikkat çeken Bakanlık kaynakları son yapılan değişikliğin bu kapsamda atılan önemli bir adım olduğunu ifade etti. Firmaların önündeki bürokrasinin azaltıldığını ifade eden üst düzey bir ekonomi yetkilisi de "Normalde bu işlemler birkaç gün sürebiliyordu. Biz sadece şirketleri gereksiz maliyete sokan ve zaman alan bürokratik süreci hafiflettik. Yoksa firmalar tüketiciye garanti belgesi vermeye devam edecek" diye konuştu. Bu arada yeni Tüketici Kanunu ile servis hizmetlerine de çeki düzen verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber