Okuldan eve şiddet her yerde

Liseli Gençler ve Şiddet Algısı Araştırması, gençlerin okulda, evde ve sokakta şiddetin her türlüsüyle karşılaştıklarını ortaya çıkardı. Gençler şiddet görme nedenlerini ise etnik kökenleri, engelleri ve zayıflıklarına bağlıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Haziran 2014 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okuldan eve şiddet her yerde

Genç Hayat Vakfı'nın yaklaşık 2 bin öğrenciyle görüşerek hazırladığı Liseli Gençler ve Şiddet Algısı Araştırması, gençlerin okulda ve sokakta şiddetin her türlüsüyle karşı karşıya kaldıklarını ortaya çıkardı. Gençler şiddet görme nedenlerini de etnik kökenleri, engelleri ve zayıflıklarına bağlıyor. Genç Hayat Vakfı'nın şiddet algısına yönelik araştırması kapsamında 1714'ü öğrenci, 173'ü öğretmen ve 42'si okul yöneticisi olmak üzere toplam 1929 kişiyle görüşüldü. Genel lise, İmam Hatip Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Ticaret Meslek Lisesi gibi tüm okul türlerinde eğitim veren İstanbul'daki 50 lisenin 9. sınıf (lise 1) öğrencilerine şiddetin sorulduğu araştırmaya göre, gençler şiddete en fazla sınıflarda maruz kalıyor. Kız öğrenciler sözel, erkek öğrenciler ise fiziksel şiddetle karşı karşıya. Gençlerin şiddet algısına yönelik araştırmada öne çıkan sonuçlar şöyle;

Kötü şakalar ve alay

* Gençlerin yüzde 57.4'ü yaşıtı öğrencilerin şiddetine uğruyor.

* Gençler şiddete en fazla sınıflarda maruz kalıyor. Sınıflardaki şiddet oranı yüzde 42.2 iken gençlerin yüzde 15.1'i okuldan sonra okul dışında, yüzde 13'ü okul bahçesinde ya da okul koridorunda, yüzde 4.4'ü okul tuvaletinde, yüzde 2.6'sı okul servisinde şiddet görüyor.

* Sözel şiddet türü olarak kendisine lakap takılan öğrenci oranı yüzde 50.1. Öğrencilerin yüzde 41.2'si kendisine kötü şakalar yapıldığını, yüzde 31.7'si alay edildiğini, yüzde 11.6'sı tehdit edildiğini söylüyor. Kimsenin kendisiyle konuşmaması yoluyla şiddete maruz kaldığını belirten öğrencilerin oranı ise yüzde 7.8.

* Araştırmaya göre; kız öğrenciler lakap takılması, alay edilmesi, kötü şakalar yapılması gibi sözel şiddete maruz kalırken erkek öğrenciler ise fiziki şiddete maruz kalıyor. Tüm şiddet türlerine en çok 16 yaş grubu şahit oluyor.

* Gençler şiddet görme nedenlerini etnik köken, engel, zayıf ya da kilolu, zengin ya da fakir, çalışkan ya da tembel olmalarına bağlıyor.

Evde de şiddet var

Araştırmaya katılan öğrenciler, okulda olduğu gibi hanelerinde de şiddete uğradıklarını ya da şiddete tanık olduklarını belirtiyor. Öğrencilern şüzde 36,6'sı 'Hanede de şiddet görüyorum' diyor. Gençlerin yüzde 16.4'ü hanede maruz kaldıkları şiddeti sözel veya duygusal, yüzde 7.4'ü fiziksel, yüzde 3.4'ü silah ve bıçakla tehdit, yüzde 2.7'si silah veya bıçak gibi kesici aletle yaralama olarak tarif ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber