Mobilya sektörü zam hazırlığında...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2006 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son haftalarda kurlarda yaşanan artış, tüm sektörleri olumsuz etkilerken, beyaz eşya ve otomotiv sektörünün ardından mobilya sektörünün de maliyetlerinin artması nedeniyle ürünlerine zam hazırlıkları yapmaya başladıkları bildirildi.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Paşa Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı İlker Gezerşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, döviz kurundaki beklenmedik ani yükselişin tüm sektörleri olduğu gibi mobilya sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Gezerşen, ekonominin son günlerde durağanlaştığını, sektörde müşteri ve satış sıkıntısı yaşadıklarını, maliyetlerin yükselmesiyle de kar oranlarının daraldığını ifade etti.

Döviz kurundaki artış nedeniyle kauçuk, profil ve boya gibi hammaddeleri yüzde 20 zamlı almak durumunda kaldıklarını belirten Gezerşen, ''Maliyetlerin doğrudan etkilenmesi nedeniyle ürünlere yüzde 15-20 arasında zam yapılması kaçınılmaz. Firmalar ayakta kalabilmeleri için satış fiyatlarını önümüzdeki günlerde ister istemez artırmak durumunda kalacaklar'' dedi.

Mobilyaya olan talebin yeterli olmadığını, ekonominin olumsuz koşullarından dolayı tüketicinin para harcamaktan kaçındığını kaydeden Gezerşen, mobilyanın evlilik dışında çok acil bir ihtiyaç olmadığı için alımının ertelenebildiğini kaydetti.

Gezerşen, dövizin yıllarca baskı altında tutulmasından dolayı da sektördeki ihracatın olumsuz etkilendiğini ve sonucunda yurtdışındaki pazarların kaybedildiğini kaydederek, en büyük pazarları olan Arap ülkelerinin de Çin Halk Cumhuriyeti'nden ithalata ağırlık verdiğini bildirdi.

Mobilya sektörünün diğer sektörler gibi ekonominin içinde bulunduğu sıkıntıdan nasibini aldığını anlatan Gezerşen, şuanki maliyet artışlarıyla nasıl toparlanacaklarını düşündüklerini de sözlerine ekledi.

''GİRDİ FİYATLARI ARTTI''

Adana Mobilyacılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sevdimbaş da, bir ay öncesine kadar 27 YTL'ye satın aldıkları 16 kilogramlık tinerin fiyatının, kurlardaki artışın ardından 40 YTL'ye yükseldiğini, kumaş, ağaç ve boya fiyatlarındaki zam oranınlarının yüzde 20'leri aştığını ifade etti.

Girdi fiyatlarının artmasının yanında vadelerinin de kısaldığını anlatan Sevdimbaş, ''bunların yanı sıra faizlerin yükselmesiyle ucuz kredi bulamaz olduk. Girdi maliyetlerini karşılamak için bunu satış fiyatlarına yansıtmayı düşünüyoruz. Zam oranı da yüzde 20-25'i bulabilir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber