İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Lisans KPSS'ye başvuranlar, Lise KPSS'ye başvurabilecek mi?

2014 KPSS lisansa başvuranlar, Eylül'deki KPSS'ye de başvurabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Temmuz 2014 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Lisans KPSS'ye başvuranlar, Lise KPSS'ye başvurabilecek mi?

Lisans (4 yıllık) KPSS başvuruları Mayıs ayında yapıldı. Bugün itibariyle de 2014 lise ve önlisans KPSS başvuruları başladı. Peki aynı sene birden fazla öğrenim düzeyinden KPSS'ye girmek mümkün mü?

Lisans kılavuzundaki hüküm

"Bir lisans programından 14 Mayıs 2014 tarihinden önce mezun olanlar, KPSS'ye lisans düzeyinden girmek zorundadır. 14 Mayıs 2014 tarihinden sonra mezun olacaklar ise, mezuniyet durumlarını da göz önünde bulundurarak, KPSS'ye lisans düzeyinden veya ortaöğretim/önlisans düzeyinden girebilirler; adayların söz konusu her iki düzeyden de sınava girmeleri mümkün bulunmamaktadır. 27-28 Eylül 2014 tarihlerinde yapılacak KPSS Ortaöğretim/Önlisans sınavıyla ilgili kılavuz ayrıca hazırlanacak ve adaylara duyurulacaktır"

"DİKKAT: 2014-KPSS Lisans'a son başvuru tarihi olan 14 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla lisans diploması almaya hak kazanmış adaylar ön lisans veya ortaöğretim düzeyinde yapılacak sınava başvuramazlar. Bir adayın hem 2014-KPSS Lisans'a hem de 2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans'a katılması mümkün değildir. 2014-KPSS Lisans'a başvurmuş adayların 2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans'a da başvuru yapmaları mümkün olmayacak, bu adayların 2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans'a başvuru yapmaları sistem tarafından engellenecektir. Buna göre, özellikle halen bir lisans programında okumakta olan ve 14 Mayıs 2014 tarihinden sonra mezun olacak adayların 2014-KPSS'ye hangi düzeyde gireceklerine karar verirken bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir."

Sadece tek düzeyden sınava girilebilir

Yukarıdaki kılavuz hükmünde de açıkça ifade edildiği üzere 2014 lisans KPSS'ye başvuranların 2014 lise veya önlisans KPSS'ye başvurmaları engellenecektir. .

14 Mayıs öncesinde lisans mezunu olduğu halde başvurmayanların durumu

14 Mayıs öncesinde lisans mezunu olanların lisans KPSS'ye başvurmaları gerekiyordu. Başvurmayan adaylar ise 2016 KPSS'yi beklemek durumunda kalacaklar. Çünkü bu adaylardan;

Daha önce lisans düzeyinde KPSS'ye girenler; ÖSYM sisteminde zaten lisans bilgileri olduğu için sistem bu adayların lise veya önlisanstan başvurmalarına izin vermeyecektir.

Daha önce hiç KPSS'ye girmemiş olanlar; bu adayların ÖSYM'de bilgileri yok. Bu adaylardan "ne de olsa ÖSYM lisans mezunu olduğumuzu anlayamaz, liseden/önlisanstan başvurayım tercih yapayım" diye düşünerek lise veya önlisanstan başvuru yapmak isteyecektir. Ancak bu adaylar maalesef boşuna sınava başvurmuş, para yatırmış, ders çalışmış ve sınava girmiş olacaklardır. Çünkü Devlet Personel Başkanlığı, ÖSYM ve YÖK ortak bir çalışma yaparak 2014/1 tercih kılavuzunda yeni bir uygulamaya geçmiş durumda. Buna göre Lisans mezunu olduğu halde lise veya önlisans olarak sınava girenlerin tercih yapmalarına bu yerleştirmede izin verilmemiş ve sistem tarafından engellenmiştir. Bu yüzden bu sene bu şekilde başvuru yapacak olan adayların tercih yapmaları da 2 yıl boyunca engellenecek ve 2016 KPSS'ye kadar tercih yapamayacak ve bekleyeceklerdir.

Lise-önlisans başvuru tarihleri

ÖSYM Başkanlığı lise-önlisans başvuru tarihlerinde değişiklik yapmıştı. Yeni başvuru tarihleri 8-24 Temmuz 2014 olarak belirlendi. Adayların başvurularını dikkatle yapmaları hususunu önemle vurguluyoruz ve şimdiden başarılar diliyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber