Savcının inadı çeteyi çökertti

Haber Giriş : 16 Haziran 2006 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK ve kamu kuruluşlarına Konya'da bozuk kömür satıldığı ihbarı alan idealist savcı, klasik yöntemlerin dışına çıkarak yaklaşık 100 milyon YTL'lik vurgunu ortaya çıkardı.

Akşehir Cumhuriyet Savcısı Celalettin Karanfil, 'kalitesiz kömür vurgunu'nu soruştururken, tam 5 kez 'kaliteli kömür' raporu veren MTA'yı sınamak için 'taşı kömür numunesi' diye gönderdi. Yine 'kaliteli kömür' raporu gelince bu kez özel izinle 20 ilden aldığı 50 ayrı kömür örneğini ABD'de tahlil ettirerek sahtekarlığı kanıtladı. Kömür operasyonu, Konya Jandarma Alay Komutanlığının ihbarı üzerine başlatıldı. Kömürlerin yanmadığını ihbar eden komutanlığın şikayeti üzerine soruşturma başlatıldı. Çetenin, iki jandarma tugayı ve 13 Jandarma Alay Komutanlığı'na yaklaşık 10 milyon YTL'lik bozuk kömür verdiği ortaya çıktı. Daha önce de benzer operasyonlara imza atan Savcı Karanfil, ABD'den gelen tahlil raporlarının ardından operasyon için düğmeye bastı. Konya'nın Akşehir ilçesi başta olmak üzere asker ve polisten oluşan 400 kişilik bir güvenlik ordusu, Ankara, İzmir, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Antalya'da sabaha karşı eş zamanlı operasyon düzenlendi. 36 kişi, 'çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, devlet ihalelerine fesat karıştırmak, rüşvet alıp vermek' iddiasıyla gözaltına alındı. Savcı Karanfil, 6 ay yaptığı çalışma sonucu inanılmaz yolsuzlukların döndüğünü tespit etti. İşte örnekler:

Akşehir Devlet Hastanesi'nde son bir yılda toplam 8 trilyonluk 5 ihaleye fesat karıştırıldı. Hastane Başhekimi M.G. ile müdür yardımcıları H.C. ve İ.Y. gözaltına alındı.

9 Eylül Üniversitesi'nde kömür analizi yapan mühendis F.T. rüşvet karşılığı numuneleri değiştirip sahte rapor düzenlediği iddiasıyla gözaltına alındı.

Ankara Maden Teknik Enstitüsü kömür analizleri bölüm başkanı A.K. ve birim yetkilisi mühendis M.E.V. 2004'de 50 kez rüşvet alarak, kömür firmalarına sahte rapor verdikleri ve banka hesaplarına para yatırıldığı tespit edildi, 2 zanlı gözaltında.

Eskişehir bölge trafikte görevli polis memuru E.Ö., rüşvet karşılığı örgütün kömür kamyonlarının geçeceği güzergahı boşaltığı iddiasıyla gözaltına alındı.

Konya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü temizlik ihalesine fesat karıştırıldığı iddiasıyla müdür yardımcısı K.A. gözaltına alındı.

Afyon İl Sağlık Müdürlüğü'nün kömür ihalesine fesat karıştırıldığı, il sağlık müdür yardımcısı S.U. ve komisyon üyeleri M.B., M.A. ve M.D. uygun olmayan kömürleri rüşvetle teslim aldıkları iddiasıyla gözaltına alındı.

Örgütün 9 ayrı şirketinin yanısıra 2 nakliye filosunun ve dinlenme tesislerinin olduğu ortaya çıktı. Örgütün hesaplarına ve gayrimenkullerine el kondu.

Sanıklar bu sabah Adliye'ye sevkedilecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber