ÖSS'de yığılma önlenecek

Haber Giriş : 16 Haziran 2006 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) 48 saat kaldı. Yüzbinlerce genç hayalini süsleyen o büyük düşleri birkaç saate sığdırmaya çalışacak... Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS öncesinde adaylara son uyarılarda bulunurken sistemde değişiklik sinyalleri de verdi. Yarımağan, sınava giren öğrenci sayısının ilk aşamada 1 milyonun sonra da 500 binin altına inmesi gerektiğini belirtti. ?Sınava giren sayısı 500 binin altına indiğinde sınav sisteminde de çok ciddi, radikal değişiklikler yapılabilir, ölçme değerlendirme açısından da daha iyi şeyler yapılabilir. Önce bu sayının inmesi lazım? diyen Yarımağan, aday sayısının azaltılması için ya belli bir diploma notu getirilebileceğini ya da liseyi bitirme sınavı konulabileceğini söyledi. Yarımağan, ?Bitirme sınavı konulursa belki bazı yükseköğretim programlarına sınavsız girilebilir ve böylece aday sayısı da azalabilir? diye konuştu.

Her mezun olan girmemeli

Her yıl yaklaşık 500-600 bin öğrencinin liseden mezun olduğunu, mezun olamayan öğrencilerle birlikte lise son sınıflardaki öğrenci sayısının 700 bini bulduğunu vurgulayan Yarımağan, ?ÖSS'ye 1.5 milyonun üstünde aday sınava giriyor. Liseyi bitiren herkesin sınava girmemesi lazım. Özellikle meslek lisesi mezunlarının bir kısmı ya iş hayatına atılmalı ya da meslek yüksekokullarına gitmeli? dedi.

Bu yıl uygulamaya konulacak yeni sınav sisteminin ?sınıfların boşalmasını önlemek? amacıyla da getirildiğini hatırlatan Prof. Dr. Yarımağan, ?Ancak lise son sınıflar bu yıl da boşaldı. Milli Eğitim Bakanlığı bunun ÖSS sisteminden kaynaklandığını belirtiyor, sistemin değiştirilmesi için size de çağrıda bulunuldu. Bir değişiklik söz konusu olacak mı?? sorusuna şu karşılığı verdi:

Sınıfların boşalması azaldı

?Sayın Milli Eğitim Bakanı bu sınavdan şikayet ediyor fakat kendileri de benzer bir sınavı, OKS'yi yapıyor. Bu arz-talep dengesi içinde sınavdan başka bir çözüm var mıdır diye düşünüyorum. Sınava giren sayısı azaltılabilir, öğrencilerin okula gitmesi sağlanabilir ama sınavsız bir sistem bulunabileceğini ben düşünmüyorum. Her şeye rağmen, geçen sene ile bu seneki gazeteleri bir incelerseniz, bu sene ile geçen sene arasında bence çok ciddi fark var. Bu sene de belki bir miktar bu olaylar oldu ama ben geçen seneye göre daha sınırlı olduğunu düşünüyorum. Bunun daha da azalması için iş Milli Eğitim Bakanlığı'na düşüyor. Bakanlığın, yönetmelikleriyle, otoritesiyle öğrencilerin okula gelmesini sağlaması gerekir. Öğretmenler arasında yaygın olarak yerleşmiş olan ?Aman bizim öğrencimiz üniversite sınavında başarılı olsun, gerekirse benim dersime gelmesin, ben onu idare ederim' zihniyetini yıkmaları lazım. Bunu yıktıkları takdirde, bir otorite ve ciddiyet sağlanırsa okulların boşalması için hiçbir neden yok.?

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber