İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KPSS ile yerleşen adaylar şimdi ne yapacak?

2014/1 KPSS merkezi yerleştirmeleri sonuçlandı. Yaklaşık 10bin kişi kamu kurum ve kuruluşlarının kontenjanlarına yerleşti. Peki şimdi ne olacak? Bu durumu aşama aşama inceleyelim.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Temmuz 2014 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS ile yerleşen adaylar şimdi ne yapacak?

KPSS ile memur olma süreci

1- Sınava başvuru

2- Sınava giriş

3- Sınav puanlarının açıklanması

4- Tercih yapmak

5- Adayların tercihlere yerleşmesi

6- Kurumdan başvuru daveti

7- Adayın kuruma başvurması

8- Adayın atanabilirliğinin incelenmesi

9- Adayın atamasının yapılması

10- Atama onayının adaya tebliği

11- Adayın göreve başlaması

Adaylarımız şuan 5. Aşamadalar

KPSS adaylarımız şuan yerleştirme sonuçlarının açıklandığı aşamada bulunuyorlar. Adayların şuan için yapmaları gereken herhangi bir şey yok. Kurum tarafından başvurmaları için davet/duyuru beklemeleri gerekiyor.

Kurumdan başvuru daveti/duyurusu (6.aşama)

Adaylar şuan kurumların, yerleşenlerin başvurularını almak üzere davette bulunmasını bekliyor. Çünkü yerleşmiş olmak bir adayın doğrudan memur olduğunu göstermez ve bu açıdan herhangi bir hak sağlamaz. Bazı kurumlar adaylara yönelik olarak kendi websitesinde duyuru yapar iken kimi kurumlar ise adayları telefonla aramaktadır.

Uyarmak istiyoruz ki; kurumlar adayları bir şekilde bu konuda bilgilendireceklerdir. Bu yüzden bu süreçte adayların devamlı kurumları arayarak taciz etmeleri hoş bir davranış değildir ve kurum nezdinde de işleri hızlandırıcı bir etki yaratmaz.
Adayların heyecanını ve sevincini anlıyoruz ancak bu tür rahatsızlık verici hareketlerde bulunmamalarını tavsiye ediyoruz. Sakin bir şekilde kurumdan haber beklemelerini ve kurum sitesini takip etmelerini öneriyoruz.
Kuruma başvuru yapmak (7.aşama)

6. aşamada belirttiğimiz şekilde kurumlar adayları başvurmaları için çağırdıklarında adayların genel olarak bizzat başvurması gerekiyor. (Askerde olanlar için "askerlik ve tercih" yazımızı okuyunuz) 2012 öncesinde başvurularda askerlik, ikametgah, sağlık, adli sicil gibi bir çok evrak istenirken, yapılan yönetmelik değişikliği ile artık bunlar istenmemektedir. Hala isteyen adaylar ise açıkça mevzuata aykırı hareket etmektedir.

Adayların adli sicil, sağlık ve askerliğe ilişkin olarak adaylardan bir kağıda yazılı beyan alınacaktır. Kurum isterse bunların sorgulamasını adaylardan alacağı TC kimlik no ile yapacaktır.

Başvuru yapmak herhangi bir hak ve yükümlülük doğurmaz. Aynı şekilde başvurmayan adaylar için de herhangi bir yaptırım yoktur.

Adayın atanabilirliğinin incelenmesi (8.aşama)

Her kurum kendi bünyesinde bir atama komisyonu kuracak ve yerleşen adayların aranan şartları taşıyıp taşımadıklarını kontrol edecektir. Şartları taşıyan adayların ataması teklif edilecektir. Taşımayanlar ise şartları taşımadıkları için atamaya uygun görülmeyecektir.
Atamanın yapılması (9. Aşama)

Kurum bünyesindeki atama yapmaya yetkili amir tarafından onaylanarak yerleşen adayların atamaları yapılır. Atamanın yapılması memur olduğunuz anlamına gelmez.
Atama işleminin tebliği (10.aşama)

Atama işleminin adaya posta,kargo yoluyla veya elden bildirilmesi aşamasıdır. Tebliğ işlemi ile adaylar yine memur değildir ve herhangi bir hakka sahip değildir.
Ancak burada hukuki açıdan önemli bir yükümlülük doğmaktadır. Tebliğ işleminden itibaren adayların göreve başlaması gerekir. İkametgahı olan mülkü sınırlar içine atananlar ertesi gün, başka bir yere atananlar ise 15 gün içinde göreve başlamaktadırlar. Bu süre içinde göreve başlamayanlar hiçbir kamu kurumunda 1 yıl boyunca memur olamazlar.

Göreve başlama(11.aşama)

Adaylar göreve başladıkları anda kamu görevlisi olurlar. Ve statülerine tanınan bütün haklardan (izin, maaş gibi) haklardan yararlanmaya başlarlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber