Komisyon üyeleri Genel Kurul'da belirlenecek

Soruşturma Komisyonu üyeleri Genel Kurul'da belirlenecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2014 18:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Komisyon üyeleri Genel Kurul'da belirlenecek

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu üyelerinin yarın TBMM Genel Kurulu'nda belirleneceğini bildirdi.

Elitaş, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, öncelikle eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ile Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan komisyon için belirlenen 45 üye adayın Genel Kurul'da okunacağını söyledi.

Mustafa Elitaş, daha sonra Genel Kurulu yöneten Meclis Başkanvekili'nin sırasıyla AK Parti'nin verdiği 27 isimden 9'unu, CHP'nin verdiği 12 isimden 4'ünü, MHP ve HDP'nin verdiği 3'er isimden birer ismi kura yoluyla seçeceğini ifade etti.

Bunun ardından TBMM Başkanlığı'nın komisyona muhtemelen Çarşamba günü için toplanma çağrısında bulunacağını belirten Elitaş, toplantıda en yaşlı üyenin başkanlığında komisyonun başkan, başkanvekili, katip üyesi ve sözcüsünü seçerek, Başkanlık Divanı'nı oluşturacağını aktardı.

Elitaş, bundan sonra da sürecin başlayacağını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu arada eski bakanlar bu komisyonun üyelerine itiraz ederler mi, etmezler mi? Onu da Meclis Başkanı mı, komisyon mu değerlendirecek? Bakmak lazım. Herkes itiraz edebilir. Özellikle doğrudan şahsını ilgilendiren mesele olduğu için 4 bakan itiraz edebilir. İhsas-ı reyde bulunmak noktasında bir şey olmaması gerekir. Çünkü bu komisyon çok objektif çalışmak mecburiyetinde. Bir savcı gibi tarafsız ve objektif gitmek sorumluluğu var. Önceden mahkum da beraat de ettiremez. Beraat ettirici konuşmalar yapıyorsa objektifliğini kaybetmiştir, mahkum edici konuşmalar yapıyorsa yine objektifliğini kaybetmiştir. Yapacağı araştırmalar, incelemeler ve toplayacağı deliller çerçevesinde komisyon bir kanaat oluşturacak. Bu kanaat TBMM Genel Kurulu'na sunulacak.Genel Kurul komisyonun verdiği rapor doğrultusunda, hakkında iddiada bulunulanların savunmaları çerçevesinde TBMM karar verecek."

Bunlar için ahlaki ilke rafa kalkmış"

Elitaş, muhalefetin, AK Parti'nin komisyona üye vermediği yönündeki iddialarına değinerek, "(Komisyon üyelerini vermiyorsunuz) diye kamuoyunda bir algı yönetimini farklı noktaya götürüp, AK Parti iktidarını, Genel Başkanı'nı, Başbakan'ı, Cumhurbaşkanı adayını yolsuzlukla itham ederek bir iftira kampanyasını yürütmek için bu gayreti göstermeye çalışıyorlar" dedi.

Özellikle Anamuhalefet partisinin bu konuda gayri ciddi çalıştığını savunan Elitaş, şunları kaydetti:

"Anamuhalefet partisi önergede imzası bulunan kişiyi dahi komisyon üyesi olarak aday göstermiş. İçtüzük'te açık ve net. Hiç ciddiye almadan sadece bunu siyasi malzeme olarak kullanmaya çalışıyorlar. Bunlar için ahlaki ilke rafa kalkmış, herşey mubah hale gelmiş. Siyasette bütün etik unsurlar yok olmuş. Sadece yıpratma değerleri ve iftira ile ilgili siyaset argümanlarını geliştirmeye çalışıyorlar. Bütün malzemeleri ahlak dışı iftiralar ve yöntemler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber