Torba tasarıya 6 madde daha eklendi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba tasarıya" 6 yeni madde daha ihdas edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2014 06:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Torba tasarıya 6 madde daha eklendi

İhdas edilen maddelere göre, kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında kalan mera, yaylak ve kışlak gibi yerler, kamu yatırımları yapılması için gerekli bulunan yerlerden sayılarak tahsis amacı değiştirilebilecek. Belediye sınırları içinde kalan yerlerde, imar dönüşümü ile ilgili yatırım yapılacağı zaman mera komisyonunca inceleme yapılacak. Alternatif alan varsa söz konusu yatırım buraya yönlendirilecek.

Televizyonda yayınlanan programlarda tütün ürünlerinin kullanılamayacağı hükmünün ihlal edilmesi halinde, yayın yapan kuruluşa, ihlalin ağırlığı, yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde 1'inden 3'üne kadar idari para cezası verilecek. Bu miktar 10 bin liradan az olmayacak.

Maliklerinin, mülkiyet hakkının kullanılmasının engellenmemesi, can ve mal güvenliği bakımından risk oluşturmaması kaydıyla kamulaştırma veya kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı tesisi işlemi yapılmaksızın kamu yararı kararına dayalı olarak taşınmazların üzerinde veya altında teleferik ve benzeri ulaşım hatları ile her türlü köprü, metro ve benzeri raylı taşıma sistemleri yapılabilecek.

Kamulaştırmanın ve bedelinin kesinleşmesinden sonra taşınmaz malların kamulaştırma amacına ya da kamu yararına yönelik herhangi bir ihtiyaç tahsisine gerek kalmaması halinde, idarece mal sahibi ya da mirasçılarına Tebligat Kanunu hükümlerine göre duyuru yapılacak. Bu duyurma üzerine mal sahibi ya da mirasçıları, kamulaştırma bedelini aldıkları günden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte 3 ay içinde ödeyerek taşınmaz malı geri alabilecekler. İade işleminin, kamulaştırmanın ve bedelinin kesinleşmesinden sonra 1 yıl içinde gerçekleşmesi halinde, kamulaştırma bedelinin faizi alınmayacak. Bu düzenlemenin hükümleri kamulaştırmanın kesinleşmesi tarihinden itibaren 5 yıl geçmiş olması halinde uygulanamayacak.

Düzenleme, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce gerçekleştirilen kamulaştırma işlemi nedeniyle kamulaştırılan taşınmaz malların eski malikleri ya da mirasçıları tarafından söz konusu taşınmaz malların geri alınması, bedel ya da tazminat talebiyle açılan ve henüz kesinleşmeyen davalarda da uygulanacak.

Su yapılarının denetim hizmeti DSİ tarafından ya da DSİ tarafından yetkilendirilmiş, hizmet alım yoluyla anlaşılan şirketlerce yapılacak. Denetim masrafları, denetlenen yatırımcı gerçek ve tüzel kişiler tarafından DSİ'ye ödenecek. İnşaatı devam eden su yapıları için kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde su yapısının denetlenmesi için yatırımcı tarafından DSİ'ye müracaat edilmesi zorunlu olacak. Üretim lisansı sahibi tüzel kişilerden denetim yaptırmayanlara megavat başına 5 bin lira ceza uygulanacak.

Görüşmelerde muhalefet milletvekilleri, özellikle kamulaştırma ile ilgili düzenlemelere tepki gösterdi. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, söz konusu madde ihdası önergelerinin geri çekilmesini, daha detaylı bir çalışma yapıldıktan sonra yeniden getirilmesini istedi.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin de kamulaştırmaya ilişkin maddelerin Anayasa'ya da aykırılık teşkil ettiğini söyledi.

Komisyon, çalışmalarına bugün saat 15.00'te devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber