Serumdaki tehlikeyi iki liseli ortaya çıkardı

Serumdaki tehlikeyi iki lise öğrencisi ortaya çıkardı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Temmuz 2014 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Serumdaki tehlikeyi iki liseli ortaya çıkardı

Kanserojen maddelerle ilgili araştırma yapan iki kafadar, serumların konulduğu poşetlerde 260 kat fazla kanserojen madde olduğunu ortaya çıkardı. Anında harekete geçen Sağlık Bakanlığı, piyasadaki ambalajları toplattı. Numuneler üzerinde inceleme başlattı.

İstanbul'da iki liselinin şaşırtan tespiti... 11'inci sınıf öğrencileri Yusuf Berk Güçlü ile Ahmet Sadık Gülgeç, TV'de izledikleri bir haber sonrası kanserojen maddelerle ilgili araştırma yapmaya başladı. Çalışmalarının en çarpıcı sonucu ise serum poşetlerinde ortaya çıktı. Laboratuvarda yaptırdıkları analizlerde, poşetlerde 260 kat fazla fitalat yani kanserojen madde olduğunu gösteren ikili, önce Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a ulaştı. Ardından da Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

'KANLA BÜTÜN VÜCUDA YAYILIYOR'

Tıbbi Cihaz Piyasa Gözetim Denetim Kurumu piyasadan toplattığı serum ambalajlarını inceleme altına aldı. Öğrencilerden Güçlü, "Serumlardan direkt kana solüsyon geçiyor ve en fazla fitalat serumlarda olduğu zaman kan vasıtasıyla vücuda yayılıyor" dedi.

'BİZ DE KAŞ YAPALIM DERKEN GÖZ ÇIKARMIŞIZ'

Onkoloji Uzmanı Prof.Dr. Yavuz Dizdar da, Türkiye'nin kanser haritasının Amerika'yı izleyen bir noktada olduğunu dile getirdi. Damardan verilen sıvıyı ambalajlayan malzemenin içinde kanser içerikli madde olmasının kendilerini şoke ettiğini söyleyen Dizdar, şunları söyledi: Serumun poşetinin hazırlanmasında esnek olması için kullanılan fitalatın insan vücuduna da geçebiliyor olması olasılığıyla karşılaşmış olduk. Demek ki biz de kaş yapalım derken göz çıkarabiliyormuşuz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber