Maden firmasına ücret revizyonu

TBMM'ye getirilen Torba Tasarı ile madende asgari ücretli çalışanlara, iki asgari ücretle çalışma şartı getirilerek durumları düzeltilecek.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Temmuz 2014 08:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Maden firmasına ücret revizyonu

CAHİT SARAÇOĞLU

Soma'da yaşanan facianın ardından TBMM'ye getirilen Torba Tasarı ile madende asgari ücretli çalışanlara, iki asgari ücretle çalışma şartı getirilerek durumları düzeltilirken, maden üreticisi firmaların ortaya çıkan maliyetlerini de düşürecek bir düzenleme getiriliyor. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile rödovans anlaşması kapsamında üretim yapan maden firmalarına fiyat farkı verilecek. TBMM'de 37 gündür görüşmeleri süren ve Torba Tasarı'nın görüşmelerinin tamamlanması ve önümüzdeki hafta Genel Kurul'da ele alınması bekleniyor.

ÇALIŞMA SAATİ 36'YA İNECEK

Torba Tasarı ile Soma'da yaşanan facianın ardından madencilik sektöründe asgari ücretli olarak çalışanların durumu düzeltildi. Asgari ücretli çalışan kişilerin düzenleme ile iki asgari ücretli olarak çalışması şartı getirildi. Yine haftalık 45 saat olan çalışma süresi de günlük 6 saat olmak kaydıyla 36 saate indiriliyor. Ancak bu şekildeki düzenleme ile ortaya ciddi bir maliyetin çıktığı belirtiliyor.

FİYAT FARKI VERİLMELİ

Söz konusu maliyetin, maden üreticisi firmaların üzerinde kalmasının hukuki olarak mümkün olmadığı, ihaleyi yaptıkları koşullarda, asgari ücretli olarak gösterilen işçilerin bir anda 'iki asgari ücretli' şekilde çalıştırılması düzenlemesinin beklenmediği dile getiriliyor. Bu kapsamda ortaya çıkan maliyetleri düşürecek bir düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu belirten TKİ yetkilileri, firmaların TKİ ile yaptığı ihale şartnamesine şimdi ortaya çıkan bu maliyetin ödenmesini içeren bir 'fiyat farkı' verilmesinin gerektiğini belirttiler.

Yetki Bakanlar Kurulu'nda

TBMM'deki Torba Tasarı'yla getirilecek düzenleme ile Bakanlar Kurulu'na bu farkın ö ödenmesini içeren yetki verilmesi sağlanacağı öğrenilirken, Maliye Bakanlığı'nın da ortaya çıkan bu farka itiraz etmeyeceği kaydedildi.TBMM'dek torba tasarıyla maden işçilerinin çalışma saatleri yeniden düzenleniyor. Getirilen yeni koşullar arasında haftalık 45 saat olan çalışma süresi günde 6 saat çalışma şekline dönüştürülüyor. Bu durumun da özel sektörü bunaltacağı ileri sürülüyor. 6 saat uygulaması ile madenlerde günlük vardiya sayısının 4'e çıkacağını bunun yaratacağı maliyetin özel sektör tarafından karşılanmasının zor olacağı ifade ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber