Kondüktöre ceza, TCDD de kusurlu

Makinisti beraat ettiren mahkeme, kondüktöre verdiği 1 yıl 11 ay hapis cezasını da erteleyerek bilirkişi raporunda kusurlu bulunan TCDD hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Temmuz 2014 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Kondüktöre ceza, TCDD de kusurlu

GÖKHAN KARAKAŞ

Okan Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Ebru Gültekin Ilıcalı, 11 Temmuz 2012 günü Feneryolu Tren İstasyonu'ndan trene binmek için 4 yaşındaki oğlu Ege'yi vagona yerleştirmiş ardından da bebek arabasıyla birlikte kapıya doğru hareket etmişti. Bebek arabasını geçirirken kapıların aniden kapanması üzerine dışarıda kalan Ilıcalı, kapıyı açmak için çabalarken tren hareket etmiş ve genç anne perona düşerek feci şekilde can vermişti. Ailesinin sorumluların yargılanması için yaptığı başvuru sonrasında, kondüktör Süleyman Uğur Özkoç ve makinist Abdullah Çiğdem hakkında, "Taksirle ölüme neden olma" suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Üç bilirkişi rapor verdi

Olay yerinde yapılan keşif sonucu hazırlanan ilk raporda 'tamamen kusursuz' bulunan Ilıcalı, ikinci kez hazırlanan raporda 'Asli' kusurlu bulundu. Üçüncü raporda ise TCDD ve Kondüktör Süleyman Uğur Özkoç asli kusurlu, makinist Abdullah Çiğdem tali kusurlu, Ebru Gültekin Ilıcalı da kusursuz bulundu. Son raporun ardından Anadolu Adalet Sarayı 30. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, tutuksuz sanık Süleyman Uğur Özkoç, müşteki Sabri Akın Ilıcalı ve taraf avukatları katıldı.

Özkoç'un avukatı, bilirkişi raporuna katılmadıklarını ve diğer raporlar arasındaki çelişkilerin giderilmesi için yeniden bilirkişi raporu alınmasını talep etti. Mahkeme hakimi, her ne kadar bilirkişi raporları arasında çelişki var ise de, raporların mahkemeye sadece bir fikir verebileceğini, yeniden alınacak bilirkişi raporunun mahkemeyi bağlayıcı niteliğinin bulunmadığını kaydederek, yeniden bilirkişi raporunun alınmasının davayı uzatacağını belirtti.

İyi hal indirimi yapıldı

Son sözleri sorulan Özkoç, "Olayda kusursuzum, beraatımı talep ederim" dedi. Mahkeme hakimi makinist Abdullah Çiğdem'in beraatine karar verirken, kondüktör Süleyman Uğur Özkoç'u, "Taksirle ölüme neden olma" suçundan önce 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Özkoç'un duruşmadaki iyi halini göz önünde bulunduran mahkeme, 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Cezası ertelenen Özkoç'un 2 yıl 4 ay denetim süresine tabi tutulmasına da karar verildi. Mahkeme ayrıca, kovuşturma aşamasında kazada ulusal ve uluslararası standartlara uymadığı bilirkişi raporlarıyla tespit edilen TCDD yetkili ya da yetkililerinin kusurunun bulunduğu tespit edildiğinden, bu konuda işlem yapılıp yapılmayacağının değerlendirilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

'İtiraz edeceğiz'

Ebru Ilıcalı'nın ablası Canan Fergan, makinistin beraat etmesinin kondüktörün de hapis cezasının ertelenmesinin kendilerini tatmin etmediğini belirtti. Gerekçeli kararın ardından itiraz edeceklerini belirten Fergan, "Zaten TCDD'nin yargılanması gerekiyordu" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber