Dolar, KKTC'de üniversitelileri sokağa döktü

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2006 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KKTC'nin liman kenti Gazimagosa'da bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin (DAÜ) öğrencileri, Salı günü başlattıkları eylemleri bugün başkent Lefkoşa'ya taşıdı.

DAÜ'lüler, döviz kurlarındaki artış nedeniyle okul harçlarını ve ev kiralarını ödeyemedikleri, yaşadıkları diğer sorunlara da çözüm üretilmediği gerekçesiyle eylem yapıyor. DAÜ öğrencilerinden oluşan temsili bir heyet, bugün sorunlarını KKTC Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Erdoğan Sorakın'a aktardı. Bakanlık önünde 15 bine yakın öğrenci adına bir açıklama yapan Halil Karapaşaoğlu, üniversitede sorunlarını anlatacakları bir merci bulamamaları nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, haklarını alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Üniversite idaresinin kendilerini ciddiye almaması nedeniyle eylemlerini Lefkoşa'ya taşıdıklarını belirten öğrenciler, dolar kurunun sabitlenmesini ve yaz okulu ücretlerinin indirilmesini temel talepleri olarak açıkladı.

"EV KİRALARI VE OKUL İÇİ HİZMET GİDERLERİ AŞIRI YÜKSEK"

DAÜ öğrencileri, geçtiğimiz Salı günü başlattıkları eylemde, üniversitenin mavi salon olarak bilinen konferans salonunu işgal etmiş ve sorunlarına çözüm istemişlerdi. İHA'ya konuşan DAÜ öğrencilerden Arif Görkem Güngör ve Burhan Çarşamba ise ev kiralarının ve okul içi hizmet giderlerinin aşırı yüksek olduğunu belirtti. Bir üniversite kenti haline gelen Gazimagosa'da yeterli yurt binası bulunmaması, ev sahiplerinin Sterlin bazında, zaman zaman da 3 yıl peşin olarak istediği aşırı kiralar, öğrencilerin yüksek öğrenime devam şansını zorluyor. Geçtiğimiz aylarda KKTC üniversitelerini inceleyen TC Yükseköğretim Kurulu (YÖK) heyeti, üniversiterdeki öğretim kalitesinin düşüklüğüne ve öğretim üyesi yetersizliğine dikkat çekerek, Türkiye'den gelecek öğrenci taleplerinin bu konularda daha yeterli olan Makedonya, Bulgaristan ve diğer Türk Cumhuriyretleri'ne kayabileceğine işaret etmişti.

KKTC'de bulunan 6 üniversitede 30 bine yakın öğrenci öğrenim görüyor. Her öğrencinin KKTC'ye yılda bıraktığı ortalama 8 bin ABD doları ise ülkenin ekonomisinin en önemli girdisini oluşturuyor. KKTC'de, Gazimagosada Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lefkoşa'da Yakındoğu ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Girne'de Amerikan Üniversitesi, Lefke'de Avrupa ve Güzelyurt'ta
Ortadoğu Teknik Üniversiteleri bulunuyor. ODTÜ doğrudan Türkiye'deki ana merkezine bağlı öğrenim yapıyor. Diğer yerel üniversiteler ise bir vakıf kurumu halinde YÖK'e bağlı olarak özel konumda hizmet veriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber