YSK belgeleri RTÜK yolunda buharlaştı

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), TRT’nin tarafsız yayın yapması uyarısını içeren belgeleri RTÜK yolunda buharlaştı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Temmuz 2014 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YSK belgeleri RTÜK yolunda buharlaştı

ÖNDER YILMAZ

RTÜK'ün muhalefet kontenjanından seçilen üyeleri YSK yönetimi ile yaptığı görüşmede, "yazıları RTÜK'e gönderdik" yanıtını aldı. RTÜK üyeleri bunun üzerine kurumlarına, "YSK'nın belgeleri nerede?" diye sordu. Birim "RTÜK'e böyle bir yazı gelmedi" dedi. Belgelerin buharlaştığı ortaya çıkınca Üst Kurul'un CHP kontenjanından seçilen üyesi Süleyman Demirkan, "Belgeler buharlaşıyor" diye konuştu.

YSK, TRT ile özel radyo ve televizyon kuruluşlarının seçim döneminde uyacakları yayın ilkelerini, 21 Aralık 2013 tarihli 592 sayılı kararı ve 22 Aralık 2013 tarihli 605 sayılı kararlarıyla belirlemiş ve duyurmuştu. YSK bu dönemde TRT'yi de "tarafsız yayın yapması" için uyarmıştı. Kararların ardından RTÜK'ün bazı üyeleri, karar metinleri için RTÜK'ün ilgili birimlerine başvurdu. Ancak birimlerden üyelere metinlerin kurula ulaşmadığı yanıtı verildi. Bunun üzerine iki üye Süleyman Demirkan ve Ahmet Yıldırım, YSK Başkanı Sadi Güven ile görüşerek durumu anlattı. Güven, aldıkları kararların RTÜK'e gönderildiğini belirtirken, bu konuda kendilerinden kaynaklı bir sorun bulunmadığını söyledi. Güven'in açıklamaları, "YSK kararlarına karartma mı uygulanıyor" sorusunu beraberinde getirdi. Üst Kurul üyesi Demirkan, olaya ilişkin olarak Milliyet'e şunları söyledi:

Giriş kaydı bile yok

"Biz, durumu Sayın Güven'e iletince, kendisi konuyu incelediğini, ilgili birim amiriyle de görüştüğünü, tüm kararların RTÜK'e gönderildiğini söyledi. Bizim ısrarlarımız sonrasında da, 'biz ciddi bir kurumuz kararlar iletildi' dedi. Ben bunun üzerine tekrar ilgili birimlere kararları sordum, ancak bir kez daha yanıt alamadım. YSK'nın kararları gönderdiğine ilişkin herhangi giriş kaydı olmadığı yanıtını verdiler. Yaşanan bu olay, iki kurum arasındaki yazışmaların devlet ciddiyetine uymadığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Burası muz cumhuriyeti mi, neden bu kayıtlar düzenli olarak tutulmuyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber