Bakanlıktan caretta carettalara özel koruma

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan caretta carettaların üreme alanlarını sıkı takibe aldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2014 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlıktan caretta carettalara özel koruma

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan caretta carettaların üreme alanlarını sıkı takibe aldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Muğla'da bulunan, Akdeniz'in en önemli deniz kaplumbağaları yuvalama alanlarından 4,3 kilometrelik İztuzu kumsalı, Özel Çevre Koruma Bölgesi kapsamında yer alıyor.

Bu çerçevede caretta carettaların üreme bölgesi İztuzu sahilinde 15 Nisan-15 Ekim arasında adeta kuş uçurulmuyor. Deniz kaplumbağalarının yuva ve yumurtalarını korumak için görevlendirilen güvenlik personeli, İztuzu kumsalında 24 saat nöbet tutuyor.

Özel giyimli ve şapkalı görevliler, caretta carettaların üreme bandındaki insan hareketlerini kontrol ediyor. Kaplumbağa yumurtalarının bulunduğu alanlarda top oynamak, şemsiye çakmak, şezlong koymak, uzanmak ve havlu sermek dahi yasak. Saat 20.00'den 08.00'e kadar insanların girişine kapatılan kumsal, tamamen caretta carettalara kalıyor.

Carettaların 15 Nisan'dan itibaren bıraktığı yumurtalardan yavrular da çıkmaya başladı. Bakanlıkça sıkı şekilde korunan yavruların, yakamozları takip ederek denizle buluşması için bölgede en küçük aydınlatmaya dahi izin verilmiyor.

Sahilde, koruma ekibinin yanı sıra araştırma ekibi görev yapıyor. Araştırma ekibince tespit edilen yuvaların etrafı kafeslerle çevrilerek, başta tilki ve porsuk olmak üzere yabani hayvanların zarar vermesi engelleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber