İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasıyla, Gelirler İdaresi Başkanlığı-Gelirler İdaresi Bölge Müdürlüğü-Vergi Dairesi Müdürlüğü zinciri kurulacak.

Haber Giriş : 31 Ocak 2004 07:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasıyla, Gelirler İdaresi Başkanlığı-Gelirler İdaresi Bölge Müdürlüğü-Vergi Dairesi Müdürlüğü zinciri kurulacak.

Gelir İdaresi'nin, 'mükellef hukukunun gözetildiği, hizmet performanslarının ölçülüp sorgulanabildiği dinamik bir yapıya kavuşması için' yeniden yapılandırılması önerildi. Bu çerçevede idarenin, Maliye'ye bağlı bir kuruluş olarak 'başkanlık' şeklinde örgütlenmesi, özel kanunla kurulup, özel bütçesi olması gerektiği vurgulandı.

TÜSİAD ile Vergi Konseyi tarafından, Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasına dönük 'Mükellef Odaklı Gelir İdaresi Projesi' kapsamında, 'kamu yönetimi temel kanun tasarısı' ve Kamu Mali Yönetimi Kontrol Kanunu baz alınarak görüş ve önerilerin yer aldığı çalışma yapıldı. Hazırlanan rapor taslağında, idarenin örgütlenme yapısında, merkez ve bölge düzeyinde 'fonksiyonel', yerel düzeyde ise 'mükellef odaklı karma model' öngörülüyor.

 Taslaktaki önerilere göre, yeni yapılanma gerçekleştiğinde Gelir İdaresi Başkanı, Maliye Bakanı'nın önerisiyle Bakanlar Kurulu'nca atanacak ve 'ita amiri' yetkisine sahip olacak. Üç başkan yardımcısı olacak ve bunların fonksiyonları 'mükellef hizmetleri', 'insan kaynakları' ve 'denetim' olarak gruplandırılacak. Mükellefe yönelik hizmetlerin sunulmasından sorumlu idare başkan yardımcılığına bağlı Mükellef Hizmetleri Kurulu oluşturulacak. Kurul, vergilemedeki operasyonel işlemleri yürütecek, vergi idaresiyle mükellef arasındaki uyuşmazlıkları çözecek ve mükellefleri bilinçlendirecek.
 
Ayrıca, bir denetim kurulu oluşturulacak. Kurul mükellefin vergi kanunlarına uyumunu tespite yönelik faaliyetlerin ve vergileme işlemlerinin kaliteli sunulması için çalışmalarda icra organı olarak görev yapacak. Öte yandan, taslakta defterdarlıkların, Gelir İdaresi'nin örgüt yapısından çıkarılması, yerine Gelirler İdaresi Başkanlığı-Gelirler İdaresi Bölge Müdürlüğü-Vergi Dairesi Müdürlüğü zinciri kurulacak.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber