Cemaate karşı yeni silah

Son yargı paketi ile çıkarılan sulh ceza hakimlikleri, paralel yapıya karşı yürütülen soruşturmada en önemli koz olacak

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 24 Temmuz 2014 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cemaate karşı yeni silah

Adana'daki yasadışı dinleme ve Ankara'daki böcek operasyonlarında tutuklama kararları çıkmaması üzerine son yargı paketi ile sulh ceza hakimlikleri kuruldu.

Soruşturma aşamalarında arama, el koyma, gözaltı ve tutuklama kararlarına imza atması için Türkiye genelinde geçen hafta atanan 113 sulh ceza hakimi, cemaate karşı yürütülen operasyonlarda en önemli kozu olacak.

Cemaate yakın emniyetçilere yönelik İstanbul merkezli son operasyon ise sulh ceza hakimliklerinin ilk işi oldu.

17 Aralık sonrasında tüm özel yetkili savcılıklar kaldırılınca bunun yetkileri sulh ceza mahkemelerine devredildi. İktidar 17 Aralık'tan sonra cemaate yönelik tasfiye operasyonu başlattı. Ancak, Adana'da yasadışı dinleme ve TIR soruşturmasında gözaltına alınan asker ve polisler, nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Benzer bir durum Ankara'daki böcek soruşturmasında yaşanmıştı. Başbakan Erdoğan'ın çalışma odasında bulunan dinleme cihazıyla ilgili gözaltına alınan polisler, nöbetçi sulh ceza mahkemesi tarafından bırakılmıştı.

'Böcek' kırılması

Bu karar, iktidar açısından kırılma olmuştu. Hükümet, 28 Haziran'da yürürlüğe giren son yargı paketiyle tüm sulh ceza mahkemelerini kaldırdı. Bunun yerine sulh ceza hakimlikleri kuruldu. Bu hakimlikler, sadece soruşturma aşamalarında arama, el koyma, gözaltı ve tutuklama kararlarına bakıyor. Aynı zamanda bir savcılığın verdiği takipsizlik kararına yapılan itirazı da sulh ceza hakimleri karara bağlıyor. Sulh ceza hakimliklerine, yapısı değişen HSYK 1. Dairesi eliyle yargıdaki birinci bölgeye 113 tane sulh ceza hakimini 16 Haziran'da atandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber