İ. Ortaylı: 'Tanrı'nın olmadığı yer' yazısı uydurma

Haber Giriş : 19 Haziran 2006 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de eski eserlerin sevilmediğini söyleyen Prof. Ortaylı, "Eski eserler, kaçakçı faaliyetler açısından önemlidir! Böyle bir ortamda müzelerin korunması söz konusu olamaz!" diyor

Bodrum'daki yazı uydurma

Bodrum'da Rodos Şövalyeleri'nden kalan zindandaki "Tanrı'nın olmadığı yer" yazısına ilişkin yapılan tartışmaya ne diyorsunuz?

O yazı uydurmadır.

Rusya uzmanısınız, verdiğiniz bir konferansta Ermeni meselesinde Sovyet arşivlerinden yeterince yararlanılmadığını savunmuştunuz. Fransa'da "soykırım olmadığını savunan" görüşlerin suç sayılmasına ilişkin tartışmalar sırasında 1915 olayları yeniden gündeme getirildi. Türkiye kendini niye savunamıyor? Osmanlı arşivlerinden yeterince yararlanılıyor mu?

Şimdi bu soykırım hikâyesiyle hiçbir şey halledilmez . Ermenistan bu konuda gittikçe uyanıyor. Diasporadakiler, Türkiye'yi bırakın, Ermenilere de iyilik yapmıyorlar. Orada bir devlet var: Ermenistan. Diasporadakiler farkında değil, işlerine gelmiyor. Bir kere oranın hayat bulması lazım.

Bu Türkiye'ye bağlı. Etrafta hiç kimse yok. O insanların durumu çok ağır. Her hafta bir sürü kişi terk edip gidiyor Ermenistan'ı. Soykırım kavgası bitmeli ki, bir arada yaşayabilelim.

Geçenlerde Topkapı'yı ziyarete Ermenistan Opera ve Korosu geldi. Enderun avlusunda kendiliğinden konser verdiler. Herkesin çok hoşuna gitti. Bunlar önemli şeyler, 1915'te olanları tarihçiler tartışırlar. Böylece mesele sokağa taşmaz. Tarihçiler, hukukçular belki hemen bir yere gelemezler, ama sonuçta mutlaka anlaşma sağlanır.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber