İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Memurluk sınavını kazandı, Devlet, 25 yıl sonra 'evrakını hazırla' dedi

Haber Giriş : 20 Haziran 2006 07:30, Son Güncelleme : 22 Kasım 2018 11:26
Memurluk sınavını kazandı, Devlet, 25 yıl sonra 'evrakını hazırla' dedi

Yargı, 1981'de memurluk sınavını kazanan, ancak güvenlik soruşturmasını geçemediği için işe alınmayan Nurettin Çelik'in haklarının iadesine karar verdi. Sivas Valiliği de Çelik'i arayıp 'İşe başlamak için evrakını hazırlamasını' istedi

Elazığ Ticaret Lisesi'ni 1974'te bitiren Nurettin Çelik, 1979'a kadar özel sektörde SSK'lı olarak çalıştı. 12 Eylül 1980 darbesi sırasında Samsun Sıhhiye Okulu'nda askerliğini yapan Çelik, 5 Nisan 1981'de Sivas Defterdarlık Personel Müdürlüğü'nün açtığı memuriyet sınavını kazandı. Sonuç belgesini alan Çelik, aynı yıl iş başvurusunda bulundu.

İş başvurusuna ret

1978'de sol görüşlü İstasyonaltı Halkla İlişkiler Derneği üyeliği nedeniyle güvenlik soruşturması geçirdiğini belirten defterdarlık Çelik'in iş başvurusunu reddetti. Çelik özel sektörde çalışmaya devam ederken, bir vatandaşın açtığı davayı karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, 4045 sayılı "Bazı Nedenlerle Görevlerine Son Verilen Kamu Personeli ile Kamu Görevine Alınmayanların Haklarının Geri Verilmesine" ilişkin kanunun geçici 1. maddesini "kamu görevlileri" yönünden iptal etti. Böylece güvenlik soruşturması geçirip işe başlatılmayanların haklarının iadesi sağlanmış oldu.

Çelik, bu karar üzerine 2005'te başvurusunu yineledi. Ancak Sivas Valiliği, "sınavın geçerliliği kalmadığı" ve "güvenlik soruşturması" gerekçeleriyle başvuruyu tekrar reddetti. Çelik de kararın iptali istemiyle Sivas İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme Çelik'i haklı buldu.

Anayasa Mahkemesi'nin 4045 sayılı kanunla ilgili iptal kararına atıfta bulunulan kararda, "Devlet memurluğuna atanma başvurusunun güvenlik soruşturmasına dayanarak reddedilmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Bu nedenle kararın iptali gerekmiştir" denildi.

Kararı temyiz etme hakkından "imtina" eden valilik, Çelik'e gönderdiği yazıyla Sivas Defterdarlık Genel Müdürlüğü'nde işe başlaması için evraklarını hazırlaması istendi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber