Doğalgaz piyasasına yeni düzen geliyor

Doğalgaz piyasasına yönelik yasa tasarısı BOTAŞ'ın yeniden yapılandırılmasına imkan sağlarken İGDAŞ özelleştirmesinin de önünü açıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Ağustos 2014 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğalgaz piyasasına yeni düzen geliyor

Ercan Baysal

Enerji sektöründe rekabeti artıracak yasal düzenleme için düğmeye basıldı. Arz güvenliğinin yanı sıra doğalgaz piyasası işletimi, depolama yükümlülüğü ve son kaynak tedarikine yönelik düzenlemelere gidiliyor. Meclis'e sunulan Doğal Gaz Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı'sına göre LNG terminal işletmeciliğinin depolama faaliyetinden çıkarılarak yeni bir faaliyet olarak tanımlanmasına imkan sağlanırken, LNG satışı ayrı bir piyasa faaliyeti olarak tanımlandı. BOTAŞ'ın yeniden yapılandırılmasına imkan sağlayan düzenleme ile İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin (İGDAŞ) özelleştirilmesinin de önü açılıyor.

BOTAŞ'ın alacaklarına takip

1 Ocak 2015 tarihi itibariyle BOTAŞ'ın mevcut doğalgaz satış sözleşmeleri haricinde yeni sözleşme yapmasının önüne geçilirken, ancak süresi bitenler yenilenebilecek. BOTAŞ'ın yeniden yapılandırılması sürecinde yaşanması muhtemel sorunların önüne geçmek maksadıyla yasada düzenleme yapılırken, belediyeler ile dağıtım şirketleri arasında oluşabilecek ihtilaflar da giderilecek. Buna göre EÜAŞ ve TETAŞ için yazılan hükümlere benzer bir hükmün BOTAŞ için de yazılarak BOTAŞ'ın mali durumu yakından takip edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber