İhraçlara Disiplin Kurulu karar verecek

Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) iki gün süren toplantısının ardından TSK'nın 2014- 2015 dönemi komuta kademesi de şekillendi.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Ağustos 2014 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İhraçlara Disiplin Kurulu karar verecek

30 Ağustos'tan geçerli olmak üzere 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amiralliğe yükseltilirken, 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. Bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için emekliye sevk edildi. Emekli olan Jandarma Genel Komutanı Org. Servet Yörük'ün yerine Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay atandı. Bu yıl YAŞ'ta ihraç kararı alınmadı, bu dosyalar TSK Yüksek Disiplin Kurulu'na bırakıldı.


ATAY JANDARMA GENEL KOMUTANI

YAŞ kararları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e dün akşam sunuldu. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın ziyaretinin ardından kısa bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük'ün emekli edildiğini, yerine Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay'ın atandığını duyurdu. Yörük'ün emekliliğinde iki önemli olay rol oynadı. 2. Ordu Komutanlığı sırasında gerçekleşen Uludere olayı ve Jandarma Genel Komutanı iken Adana'da yaşanan TIR baskını, Yörük'ün sicilini olumsuz etkiledi.


EGE ORDU'YA MENDİ ATANDI

Ege Ordu Komutanlığı'na 2. Ordu Komutanı Org. Galip Mendi, 1. Ordu Komutanlığı'na da EDOK Komutanı Org. Salih Zeki Çolak atandı. Orgeneralliğe atanan 9. Kolordu Komutanı Korg. Kamil Başoğlu Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı, 7. Kolordu Komutanı Korg. Abdullah Recep Harp Akademileri Komutanı, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korg. Adem Huduti ise 2. Ordu Komutanı oldu. 1. Hava Kuvveti Komutanı Korg. Abidin Ünal da Muharip Hava Kuvveti ve Hava Savunma Komutanlığı'na getirildi. TSK'nın komuta kademesi, YAŞ kararları ile 2015 yılına kadar şöyle şekillendi: Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk ve Jandarma Genel Komutanı Org. Abdullah Atay. Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, YAŞ üyelerine dün akşam Çankaya Köşkü'nde yemek verdi.

2015 İÇİN ÖNE ÇIKANLAR

Gelecekyıl emekli olması beklenen Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in yerine, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar'ın atanması bekleniyor. YAŞ kararları ile 1. Ordu Komutanlığı'na atanan EDOK Komutanı Org. Salih Zeki Çolak ve 2. Ordu Komutanı olan Org. Adem Hududi'nin 2017 yılından sonra kuvvet komutanlığı için önü açılmış oldu. Orgeneralliğe terfi eden Abidin Ünal'ın da Hava Kuvvetleri Komutanlığı şansı doğarken, Deniz Kuvvetleri'nde 2015'te oramirallik sırasında bir komutan bulunmuyor.

BALYOZ PAŞALARI EMEKLİ

Balyoz Davası'nda yeniden yargılanmalarına karar verilen ve rütbe bekleme süreleri dolan 12 general ile amiralin tümü emekli edildi. Paralel yapının hedefinde olan ve Askeri Casusluk Davası'nda tutuksuz yargılanan Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım, tümamiralliğe terfi etti. Aynı davanın tutuksuz sanığı Koramiral Veysel Kösele ise emekli oldu. 28 Şubat davasında yargılanan tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder ve Metin Keşap'ın rütbe bekleme süresi bir yıl uzatılırken, Tuğgeneral Celalettin Bacanlı emekliye ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber