İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sosyal denge sözleşmesi hangi halde hükümsüz olur?

Belediye ve bağlı kuruluşları ile il özel idareleri personeline verilen sosyal denge sözleşmesi hangi durumda hükümsüz olur?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Ağustos 2014 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sosyal denge sözleşmesi hangi halde hükümsüz olur?

HANGİ KURUMLARDA 2. ZAM VAR

3 tip kurumda çalışan memur ve sözleşmeli personele, toplu sözleşmedeki zammın yanı sıra ayrıca bir zam daha verilmektedir. 2. zam niteliğindeki bu ödeme sosyal denge sözleşmesi olarak bilinmekte olup, şu kurumlarda uygulanmaktadır.

1- Belediyeler (Büyükşehir ve ilçe belediyeleri dahil)
2- Belediyelere bağlı kuruluşlar (ASKİ, İSKİ, İETT, MASKİ vb. )
3- İl Özel idareleri (Büyükşehirlerde il özel idareleri artık bulunmamaktadır. Büyükşehir dışındaki illerde il özel idareleri bulunmaktadır. Tıklayın.)

SOSYAL DENGE SÖZLEŞMESİNİN MİKTARI

375 sayılı KHK'nın ek 15. maddesine göre sosyal denge sözleşmesi ile verilebilecek aylık tutar, toplu sözleşmede belirlenen tavanı geçememektedir. Toplu sözleşme ile belirlenen miktar 731 liradır. Bu miktarı aşmamak üzere yapılacak ödeme, görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, kadro veya görev unvanı ile derecesi gibi kriterlere göre değiştirilebilir.

SOSYAL DENGE SÖZLEŞMESİ NE ZAMAN YAPILIYOR?

4688 sayılı Kanunun 32. maddesine göre, sosyal denge sözleşmeleri, toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içerisinde yapılabilmektedir.
Mahalli idareler genel seçim tarihini izleyen üç ay içerisinde de toplu sözleşme dönemiyle sınırlı olmak üzere sözleşme yapılabilir.

SOSYAL DENGE SÖZLEŞMESİNİN DÖNEMİ

Yapılacak sözleşme, toplu sözleşme dönemi ile sınırlı olarak uygulanır ve sözleşme süresi hiçbir şekilde izleyen mahalli idareler genel seçimi tarihini geçemez.

SOSYAL DENGE SÖZLEŞMESİ HANGİ HALDE HÜKÜMSÜZ KALIR

Yapılmış olan bir sosyal denge sözleşmesinin hangi halde geçersiz olacağı, 4688 sayılı Kanunun 32. maddesinde tek tek belirtilmiştir. Bu madde hükmü şu şekildedir:

"İlgili mahalli idarenin;
1- vadesi geçmiş vergi, sosyal güvenlik primi ile Hazine Müsteşarlığına olan borç toplamının gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yüzde onunu aşması,
2- ödeme süresi geçtiği halde ödenmemiş aylık ve ücret borcu bulunması
3- veya gerçekleşen en son yıla ilişkin toplam personel giderinin, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin belediyelerde yüzde otuzunu, il özel idaresinde yüzde yirmibeşini aşması hallerinde,

bu madde kapsamında sözleşme yapılamaz.

Sözleşmenin yapılmasından sonra bu koşulların oluşması durumunda mevcut sözleşme kendiliğinden hükümsüz kalır."

Bu maddeyi yorumlayacak olursak,

Örnek 1: Sözleşme imzaladıktan sonra belediyenin aylık ve ücret borcunun doğması halinde sözleşme hükümsüz kalacaktır.

Örnek 2- Sözleşme imzalandıktan sonra personel gideri bütçe gelirinin yüzde 30'unu aşarsa sözleşme hükümsüz kalır.

Örnek 3- Sözleşme imzalandıktan sonra, vadesi geçmiş vergi ve SGK primi miktarı bütçe gelirinin yüzde 10'unu aşarsa, sözleşme hükümsüz kalır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber