Enerjide çivi çakmayan patronların lisansı iptal

EPDK, elektrik üretim lisansı alıp yatırım yapmayan 7 şirketin lisanslarını iptal etti. Boydak ailesi ve işadamı Rona Yırcalı'nın da yer aldığı lisansı iptal edilen patronlar, enerji sektöründe 3 yıl faaliyet gösteremeyecek.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Ağustos 2014 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Enerjide çivi çakmayan patronların lisansı iptal

Ercan Baysal

Enerji lisansı almasına rağmen yatırım yapmayan patronlara lisans şoku geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) her yıl 5 milyar dolar yatırımın yapıldığı enerji sektöründe lisans alıp çivi çakmayan bazı şirketlerin lisanslarını iptal ediyor. Sektörde lisans alıp yatırım yapmayan ilk sekiz şirketin elektrik üretim lisansı kurum tarafından iptal edildi. İptal edilenler arasında Kayserili sanayi grubu Boydak ailesi ve işadamı Rona Yırcalı olduğu belirtildi. Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında elektrik üretim lisansı alan şirketlere gerekli izinleri alarak EPDK'ya sunması ve yatırımlara başlanması için 6 aylık süre verilmişti. 2 Mayıs 2014'te dolan sürenin ardından kurum gerçekleştirdiği toplantıda projeleri tek tek ele aldı.

28 milyonluk teminat yandı

Bu kapsamda gerekli yükümlülüklerini yerine getirmeyen 7 projenin lisansı iptal edilirken, şirketlerin yaklaşık 26 milyon liralık teminatları da irat olarak kaydedildi. Bu şirketler arasında Boydak ailesine ait 102 megavat büyüklüğe sahip olacak 'Sibelres Projesi' de bulunuyor. Lisans iptali sonrası Boydak ailesinin 10.6 milyon liralık teminatına el konurken, 3 yıl süreyle enerji sektörüne giriş yasağı geldi. DEİK'te uzun süre üst düzey yöneticilik yapan, iş dünyasının önemli isimlerinden biri olan işadamı Rona Yırcalı'nın, Ayvalık-1 Projesiyle 9 megavatlık rüzgar enerjisi santrali projesinde de gerekli evraklar sunulmadığı için şirketin lisansı iptal edildi. Aynı şekilde Yırcalı da 3 yıl enerji sektörüne giremeyecek.

YILMAZ: ÇANTACILARA GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, enerji sektöründe yatırımların önünü açmak istediklerini ve bu kapsamda kamudan lisans alarak lisansların üzerine yatan çantacılara göz açtırmayacaklarını söyledi. Projeleri ele almaya devam edeceklerini dile getiren Yılmaz, "Çalışmalarımız kesintisiz olarak devam edecek. Gerçekten yatırım yapmak isteyenler bu sektörde kalacak" diye konuştu. Öte yandan Enerji Üst Kurulu aldığı kararlar kapsamında lisanı iptal edilen 7 şirket ve projeler şöyle: 90 Megavat büyüklüğündeki Cerit Res, 36 megavat büyüklüğündeki Eber RES (Rüzgar Enerjisi Santrali ), 9.9 megavat güce sahip Elmas RES, 20 megavat güce sahip Gaziemir Res, 9 megavat büyüklüğündeki Ayvalık-1 RES, 102 megavat güce sahip Sibelres RES, yaklaşık 1 megavat güce sahip Karatepe Biyogaz projeleriyle birlikte toplam yaklaşık 285 megavatlık proje lisansını iptal etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber