İntel, 5 yılda 500 bin öğretmene eğitim verecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2006 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Intel Dünya Başkanı Paul Otellini, Intel Türkiye Eğitim İnisiyatifi'nin 5 yılda 500 bin öğretmene eğitim vereceğini, okullara 8 bin bilgisayarın bağışlanacağını belirterek, ''350 merkez oluşturuyoruz, buralarda 160 bin öğrenciye ulaşılacak. World Ahead Programı'nın Türkiye ayağı bu'' dedi.

Intel 'World Ahead Programı''nın tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Otellini, bilgisayarın özellikle çocuklar tarafından kullanımının artırılmasının önemine işaret etti.

10 yıl önce bir Intel çalışanının, dünyada 1 milyar internete bağlı bilgisayar olacağını öngördüğünü, bu tahminin o dönemde abartılı olduğunun düşünüldüğünü belirterek, ''Bu öngörüye henüz erişemedik. Ama 2007'de 1 milyar internete bağlı bilgisayar rakamına erişeceğiz'' dedi.

Otellini, internetin en önemli özelliğinin, özellikle ticareti ve bilgi algılamasını değiştirmesi olduğunu dile getirerek, reklam işinin artık internete kaydığını, geçtiğimiz yıl internet reklam gelirinin 14 milyar dolara çıktığını kaydetti.

Intel olarak gelişmekte olan piyasalardaki büyümeye katkıda bulunmak istediklerini ifade eden Otellini, sayısal uçurumun ortadan kaldırılmasının önemine dikkati çekti.

Otellini, ''Daha az gürültülü ve daha kolay kullanılabilir, daha küçük ve daha kolay taşınabilir bilgisayarlar ve daha uzun ömürlü piller yapacağız'' dedi.

3 ay içinde Türkiye pazarına sunulacak olan Intel tabanlı, tam fonksiyonel, küçük kasalı bir masaüstü bilgisayar modelinin prototipinin ilk demosunu yapan Otellini, ''Sessiz, verimli ve hafif. Optik sürücüsü var. Elektrik maliyetini yüzde 50 düşürüyor. 300 dolarlık bir fiyat söz konusu. Ders kitaplarının yerine geçebilecek'' dedi.

''TÜRKİYE'DEKİ GENİŞ BAND ERİŞİM ORANI ÇOK DÜŞÜK''

Türkiye'de geniş band bağlantısına, nüfusun sadece yüzde 3'ünün erişebildiğini belirten Paul Otellini, ''Bu çok düşük bir oran'' dedi.

Otellini, wimax ile erişim menzilinin 50 kilometreye kadar çıktığını, dünyada 175 wimax deneme uygulaması bulunduğunu kaydederek, Türkiye'de İstanbul'da 5 olmak üzere Gebze, Eskişehir ve Ankara'da toplam 9 wimax deneme uygulamasının yapıldığını söyledi.

''Intel learn'' programı ile 35 ülkede 3 milyon kişiye, Türkiye'de ise 60 bin öğretmene bilgisayar eğitimi verdiklerini anlatan Otellini, ''Türkiye Eğitim İnisiyatifi, 5 yılda 500 bin öğretmene eğitim verecek, 8 bin bilgisayar okullara bağışlanacak. 350 merkez oluşturuyoruz, buralarda 160 bin öğrenciye ulaşılacak. World Ahead Programı'nın Türkiye ayağı bu... Burada Türk devletinin katkısı çok önemli'' diye konuştu.

KOBİ'LER VE VATANDAŞLARA YÖNELİK BİLGİSAYAR EDİNDİRME PROGRAMI

Son 11 yılda, gelişmekte olan pazarların 5 katı bir gelişme gösterdiğini dile getiren Otellini, ''Batı Avrupa ülkelerinde PC kullanma oranı yüzde 63, Türkiye'de ise sadece yüzde 11. Türkiye'de teknolojiyi, internet erişimini ve bilgisayar eğitimini herkes için erişilebilir kılmalıyız. Bu oranın düşüklüğüne rağmen yine de Türkiye'de PC pazarı yüzde 20 büyüdü. Ama bütüncül bir yaklaşımla sorun çözümlenmediği için gerçek bir sayısal uçurumun yaşandığı aşikar. Genel kapsamlı bir politika geliştirilmeli. ABD'de dünyadaki sayısal uçurumu gidermek için (World Ahead Programı) başlattık. Önümüzdeki 5 yılda bu program için 1 milyar dolar bütçelendirdik.'' Öğretmenlere ve öğrencilere yönelik bilgisayar erişimi ve eğitimi için programlar yürütüldüğünü anlatan Otellini, önümüzdeki günlerde Intel, Microsoft, yerel PC üreticileri ve KOSGEB işbirliğiyle KOBİ'ler ve vatandaşlar için 2 yeni program daha açıklayacaklarını, program kapsamında 2 yıl sıfır faiz imkanının sağlanacağını duyurdu.

Paul Otellini, konuşmasını Atatürk'ten bir hatırlatma ile bitirmek istediğini belirterek, ''Uygarlık yolunda başarı yenileşmeye bağlıdır. Sosyal hayatta, iktisatta, ilim ve fen sahasında başarılı olmak için tek gelişme ve ilerleme yolu budur'' diye konuştu.

Otellini'nin Atatürk'ün sözünü aktarması salonda bulunan katılımcılar tarafından büyük alkış aldı.

VESTEL DİZÜSTÜ BİLGİSAYARI

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül ise Intel ile birlikte geliştirdikleri ve Vestel tarafından Türkiye'de üretilen Intel Core 2 Duo işlemci tabanlı Vestel dizüstü bilgisayarın tanıtımını yaptı.

10 ay önce dizüstü bilgisayar üretimine karar verdiklerini, kartı tamamen kendilerinin tasarladıklarını anlatan Yüngül, şöyle konuştu:

''Uzakdoğu'daki rakiplerimizle hızlı rekabet edebileceğiz. Avrupa'daki ilk ve tek laptop fabrikası Manisa'da. 1 haftada müşterinin istediği ürünü üretebilir haldeyiz. İlk ihracatımıza başladık. Aylık kapasitemiz 50 bin, ama üzerine çıkacağız. Yazın dünya ile aynı anda Core 2 Duo'yu sunmuş olacağız. Bundan sonraki bütün yeni teknolojileri pazara aynı anda sunacağız. Umudumuz bu alanda en büyük oyunculardan biri olmak.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber